Ecco Le Marche

Heb je ooit willen verdwalen in een echt doolhof ? dat was toch Laura’s droom en kijk haar wens werd vervuld ; in de buurt van Senigallia realiseerden enkele gemotiveerde mensen een echt maïsdoolhof !

Ik heb het over het Maisdoolhof in Senigallia dat de HORT-coöperatieve elke zomer met toewijding opbouwt. De Soc.Coop. (dit is de officiële naam in het Italiaans voor de coöperaties) werd eerst gefinancierd door een groep van universiteit studenten die daarna doctoreerden en experts werden. Expert in doolhoven? Niet bepaald: het zijn voornamelijk experts op het gebied van tuinbouw, landbouw en zelfs pedagogie. Die talenten samen zorgden voor het eerste doolhof in 2013 in Porto Recanati. Het jaar daarna verhuisde het naar Senigallia, waar sindsdien ook gezinnen, kinderen, toeristen en de lokale bevolking ervan genieten.

Laura had een heel leuk gesprek met Elisabetta Frattucci, het brein achter de speciale animatiegebeurtenissen die sinds 2014 ’s avonds in het doolhof plaatsvinden. Ze maakt geen deel uit van HORT, maar kent Luca Kogoj en Jacopo Facchi van Hort heel goed. Animatiegebeurtenissen betekenen dat personages uit zeer bekende sprookjes in levende lijve in het doolhof opduiken om met de kinderen te spelen of ze te laten griezelen! Inderdaad, één van de grappigste momenten die Elisabetta zich herinnert, was toen ze het eerste jaar de boze Hartenkoningin uit Alice in Wonderland speelde: haar taak was om de kaart van het doolhof van de kinderen te stelen en uit elkaar te scheuren. Wat de animatiegroep niet verwachtte, was dat de hele groep kinderen begon te huilen! Dat moet grappig en angstaanjagend tegelijk zijn geweest, ook omdat zelfs de volwassenen die de kinderen vergezelden behoorlijk geschrokken waren! Om de hoek stonden er een paar witte konijnen met een gloednieuwe kaart, wachtend op de kinderen… doch wie wist dat ? Zulke speciale evenementen worden 2 tot 8 keer per seizoen gehouden, waarbij zeker elke avond 100 tot 200 gasten meedoen onder leiding van 7 à 10 animatoren! Er zijn al speurtochten geweest voor de kleintjes, maar ook horroravonden zoals Shining of Jurassic Park, Super Mario-evenementen of Robin Hood.

Elisabetta is zelf verantwoordelijk voor het ontwerp van de spellen en de kostuums. En daar is ze heel goed in, vindt Laura.

Foto van de officiële website website www.hort.it

Maar het doolhof is slechts het “eindproduct” zoals wij het zien. De eerste stap is inderdaad om begin maart het graan te planten (het wordt alleen voor het doolhof geplant) en het vervolgens te maaien om de “wegen” te creëren. Hier wordt niets aan het toeval overgelaten: inderdaad, elk jaar is er een thema voor het doolhof, gekoppeld aan de lokale zomerevenementen in Le Marche. Het eerste jaar luidde het thema de Rocca van Senigallia, vervolgens kozen ze voor Fotografie (er was tegelijkertijd een fototentoonstelling in Senigallia), de Radio en dit jaar Raffaello (zoals we al zeiden in één van onze berichten, 2020 is het Raffaello jaar).

Als je nog nooit in een doolhof bent geweest, ben je misschien benieuwd hoe het werkt. Heel gemakkelijk: als je bij het doolhof aankomt, krijg je een kaart en begin je te lopen. De enige regel is om de weg te volgen, en niet om door het koren te lopen! Vergeet niet om comfortabele schoenen en water bij je te hebben, want in het doolhof kan het warm worden. Ze zeggen dat het ongeveer 1 uur duurt om alles af te maken (het is ongeveer 3,5 km ), maar kinderen en ouders met kinderwagens kunnen halverwege al uit het labyrint stappen..

Natuurlijk is het doolhof van 2020 getroffen door de Corona-crisis, maar dat hield de organisatoren niet tegen! Ze ontwikkelden een HORT app die niet alleen prachtige tekeningen van Nico Tamburo – een zeer getalenteerde stripauteur – bevat, maar ook belangrijke info over het leven in het doolhof (je kunt bijvoorbeeld leren over de insecten die erin leven). Bovendien zijn de HORT-organisatoren bijzonder attent: niet alleen mensen met een handicap komen gratis binnen, maar de organisatie werkt samen met vele educatieve verenigingen om het doolhof didactisch te benutten, bijvoorbeeld voor scholen.

De HORT motto: “wandelen en verdwalen!”

In 2017 probeerde Laura het samen met haar broer en ze was er toch niet helemaal gerust op; obsessief keek ze constant op de kaart, bang dat ze was om te verdwalen. (Elisabetta stelde haar gerust: je kunt niet verdwalen, en zelfs als je dat doet, bel een bepaald nummer op en iemand van het team zal je komen redden). Maar eigenlijk moet je het doolhof zonder de kaart ervaren, gewoon voor de lol om erin te verdwalen en er volledig van te genieten!
Dit jaar zijn er nog 2 evenementen: de Enigma-avond en de Speurtocht. Het doolhof is open tot 13 september en de kaartjes kosten 5 €.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *