Ecco Le Marche

Nee niet pater Damiaan zoals wij die in België kennen, maar de Italiaanse heilige die van 1043-1057 prior was in de Marchigiaanse abdij Fonte Avellana. De wandeling start dan ook vanuit deze wondermooie abdij.

Piero Damiano werd geboren in 1007 in Ravenna. Werd leraar, doch voelde zich steeds meer aangetrokken tot het monniken leven. In 1035 ontmoette hij in Ravenna 2 kluizenaars uit de abdij Fonte Avellana, onder de indruk van hun soberheid en bescheidenheid , besloot hij om ook in het klooster te treden. Hier kreeg hij al gauw de opdracht om de novicen les te geven.

Hierna zou hij in de San Vincemzo al Furlo abdij verblijven (die we in onze Via Flaminia artikel bespraken) waar hij de Vita Romualdi schreef, over het leven en de leer van de heilige Romualdus. In 1043 keerde hij terug naar de Fonte Avellana abdij om er tot prior te worden gekozen. Hier zou hij 14 jaar blijven. Daarna volgden een aantal jaren dienstverlening aan verschillende pausen maar tot zijn grote opluchting kon hij in 1067 terugkeren naar Fonte Avellana. Helaas 2 jaar later werd hij terug opgeroepen om opdrachten te vervullen, waarbij hij dan in 1072 in Faenza zou sterven.

De camaldolenzers orde waartoe hij behoorde, hadden het kluizenaarschap hoog in hun vaandel staan. Vandaar dat Sint Petrus Damiani zich graag terug trok in een grot, ca. een half uur gelegen van de abdij zelf.

Op de parking van de abdij staat een groot bord met uitleg. Links ervan vertrekt het pad naar de grot. 50 meter verder bereik je een asfaltweg , steek die over en ga verder op de onverharde weg omhoog. Prachtig zicht op de abdij heeft men hier !

Dit pad blijf je steeds volgen, grotendeels in schaduwrijk bos ! Het pad wordt goed onderhouden want er wordt hier aan houtwinning gedaan !

Op een gegeven moment is er een scherpe bocht naar rechts, in die bocht loopt links een pad naar de bewuste grot. Als je goed kijkt zie je de rotswand al.

Vanuit de grot had de heilige Damiani een weids en bijzonder uitzicht op zijn bergachtige omgeving.

Er staat een altaar in de grot waarop enkele gelovigen bidprentjes achterlieten. Een mooie plek waar de stilte duidelijk overheerst, geen enkel geluid buiten enkele vogels en de luide cicaden hoor je hier. Geen wonder dat de heilige zich hier graag terug trok !

We keren op onze schreden terug tot de abdij, waar we er een bezoek brengen maar dat is voor de volgende blog.

Voor deze wandeling heb je geen conditie nodig ! Ca. 30 minuten heen en 30 minuten terug duurt het traject.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *