Ecco Le Marche

Acqualagna, zoals we reeds in een vorig artikel vermeldden, mag zich gerust de hoofdstad van de truffels noemen; nergens vind je er zoveel het hele jaar door en al die verschillende variëteiten !

Een museum mocht er dan ook niet ontbreken! Hiervoor koos men het gebouw Casa Conti uit op de piazza. Einde 19de eeuw gaf de beeldhouwer/schilder Antonio Conti de opdracht om een groot woonhuis neer te zetten. In 1982 werd de gemeente Acqualagna eigenaar, waardoor het gebouw een gemeentelijke functie kreeg totdat het truffelmuseum het daglicht zag in 2018.

Normaal gezien organiseren de verschillende Marchigiaanse truffelgemeentes Acqualagna, Pergola en Sant’Angelo in Vado in november altijd truffelfeesten, dit jaar natuurlijk niet. Dus besloten mijn man Erik en ik dan maar het truffelmuseum eens te verkennen. We werden niet teleurgesteld.

Net aan de buitenkant van Acqualagna parkeert men gemakkelijk op een grote parking. Dat is wel nodig want de piazza Mattei, waar men vroeger zijn auto kwijt kon, bouwt men nu om tot een gezellig verkeersvrije plein !

We bleken de enige bezoekers, waardoor we rustig het hele museum konden bezichtigen. De eerste ruimte verraste ons aangenaam; een virtueel theater waarbij een houten bos en allerlei schermen het verhaal lieten zien van een truffeljacht. De beelden spraken voor zich, je hoeft de taal niet te verstaan, kortom een mooie intro !

Het volgende zaaltje gaf uitvoerige uitleg aan de hand van panelen en reconstructies van de truffel zelf, de verschillende soorten tentoongesteld, het milieu waarin het groeit, kortom de hele identiteitskaart van deze zwam. Bovendien alles tweetalig. Normaal mocht je van alles ruiken in desbetreffende apparaten maar dat was in deze Covid tijd niet mogelijk.

De truffeljager, de truffelhondentrainer en de smid die de truffelspade smeedt, kwamen hier ruimschoots aan bod in filmpjes, allen in het Engels ondertiteld.

Ondanks het feit dat we reeds een truffeljacht meemaakten, hoorden we ons alle uitleg nogmaals graag aan.

We betraden vervolgens de ruimtes die ons de rol van de truffel in de geschiedenis, in de kunst, in de literatuur en de films vertelden. Ook daalden we af in een kelder waar de componist Rossini en de schrijver Dumas een hele discussie hielden over de Franse en de Marchigiaanse truffel, origineel gevonden !

Bovenaan gekomen, werden we wijzer gemaakt over de verwerking van de truffel en wat er mee gebeurde na de vondst.

Uiteraard kwam ook de gastronomie aan bod ; in een zaaltje met multimediale projecties stond een tafel waarop meerdere truffelgerechten vermeld werden: 18 de eeuw de truffel lasagna, 19de eeuw de gebraden fazant met truffel en 20 ste eeuw het dessert zabaione met truffels.

Klikte je op het desbetreffende menu, dan veranderde de tafel in een kookstudio. Men maakte het hele kookprocedé mee, terwijl de tafel virtueel gedekt werd. Wat mooi !

We verlieten het museum aangenaam verrast, modern, multimediaal, goede uitleg, met daarenboven een mooi design ! Het logo en het hele meubilair in de grillige vorm van een truffel. Complimenti !

Helaas bleken alle truffelrestaurants volgeboekt, want kijken maakt wel hongerig. Maar zonder reservaties kwam je op een zondag nergens binnen….dan maar nog even de gezellige sfeer opsnuiven van het stadje.

Meer info over het museum vind je op de website : het bezoek kost 5 € per persoon.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *