Ecco Le Marche

Een thermaalbad in de buitenlucht en helemaal gratis! Toen Elkes man met de groep wandelaars uit Cupramontana een veeleisende wandeling naar Lago di Pilato begon, besloot ze om mee te rijden. Maar in plaats van te wandelen, koos ze voor de ontspannende thermale baden van Lu Vurghe. Elke sport graag maar niet ten koste van alles !

warme zwavelbronnen aan de Tronto-rivier

Lu Vurghe bevindt zich in de buurt van Acquasanta Terme in de Marchigiaanse provincie Ascoli Piceno. Het ligt aan de beroemde Via Salaria, de Romeinse zoutweg die van Porto d’Ascoli aan de Adriatische Zee over de Apennijnen naar Rome leidde.Tegenwoordig staat het bekend als de rijksweg Statale SS4.
Het is één van de oudste handelsroutes in Italië (ca. 400 voor Christus). Aangelegd door de Sabijnen en uitgebreid door de Romeinen.De Romeinen hadden het belang van zout als conserveringsmiddel ingezien en hun monopolie veiliggesteld, ook op de zoutroute.

Ze richtten een Romeinse post op in Acquasanta Terme aan de Tronto-rivier, niet in de laatste plaats vanwege de geneeskrachtige, warme bronnen in het gebied. Men bouwde hier de eerste thermale baden rond het jaar 50 na Christus, omdat de Romeinse consul Lucio Munazio Planco zich hier had genezen na tevergeefs soortgelijke behandelingen in Toscane te hebben geprobeerd.
De oorspronkelijke thermale baden bevonden zich in de kleine wijk Santa Maria del Tronto aan het einde van Acquasanta, maar ze werden verwoest door barbaren en later herbouwd in het centrum van Acquasanta. De overblijfselen van het oorspronkelijke bassin bevinden zich nog steeds in de open lucht en zijn vrij toegankelijk. En niet alleen dat, de plaatselijke Speleologische Club zorgt op vrijwillige basis voor het onderhoud van de faciliteit, zodat deze in zeer goede staat verkeert!

Elke parkeerde haar auto in Santa Maria del Tronto, pakte haar zwemkleding en vertrok. De weg naar de thermale baden van Lu Vurghe stond al aangegeven in het dorp.

Het begin van het pad leek een beetje vreemd omdat het langs kippenvolières liep. Elke werd al ongerust, was dit wel de juiste weg ? Doch ze ontmoette onderweg mensen met slippers aan, dat stelde haar gerust.

Het ongeveer 300 meter lange voetpad naar de thermale baden ging steil bergafwaarts, soms met trappen, maar gelukkig in een goede staat.


Het ging vervolgens verder naar beneden onder schaduwrijke bomen. Op een gegeven moment hoorde Elke vrolijke stemmen en geschreeuw , ze bemerkte reeds de thermale baden door de bomen heen.

Ze bleek niet de enige te zijn ; gezinnen met kinderen tot oudere mensen met campingstoelen. Maar het was niet overvol, ze vond nog gemakkelijk plaats in één van de natuurlijke thermale baden. Het zwavelhoudende geneeskrachtige water van meer dan 30 graden, heeft een lage PH-waarde en bevat calcium, natrium, chloriden, jodiden, bromiden en bicarbonaten.

Direct naast de zwembaden kan je ook zwemmen in de Tronto-rivier, in zeer helder water. Waar het kalkhoudende thermale water de rivier bereikt, is het licht turkoois van kleur.

Een prachtige plek midden in de natuur, absoluut ontspannend, zoals Elke het zich had voorgesteld!

Wil je meer comfort, dan kun je natuurlijk ook naar de “nieuwe” thermale baden in Acquasanta. Hier bestaat de mogelijkheid om naast de thermale wateren jezelf te trakteren op modderbehandelingen en/of massages.
Iedereen die een doktersrecept heeft, kan hier ook kuren. Het thermale gedeelte is beschikbaar voor hotelgasten en er zijn weekendverwenarrangementen. Maar er bestaat ook een 90 minuten ticket voor niet-hotelgasten voor 48 EUR.

Weer een leuke plek voor mijn to-do-list !!!


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *