Ecco Le Marche

4 vrienden, 4 paar wandelschoenen en een zaterdagvoormiddag in december 2008, zo startte het verhaal van de wandelgroep in Cupra Montana. Tot op de dag van vandaag, zouden ze bijna 5000 kilometers afleggen in en rond de omgeving van deze Marchigiaanse stad. De tam tam werkte efficiënt en al gauw groeide de vriendengroep zienderogen. Wie zijn conditie wenste te verbeteren, geheime wandelpaden wilde verkennen of simpelweg genieten van wat gezelschap moest bij de “podisti” wezen , zoals de wandelaars al gauw werden genoemd. Of bij de matti of gekken van Cupra, want gek moest men wel zijn als men elke week minstens 13 km. vrijwillig aflegde , ongeacht de weersomstandigheden.

Het eenjarig bestaan van de podisti vierde men uitbundig in een pizzeria, alsook het 2de jaar en het derde en …ondertussen staat de wijzer al op bijna 10 jaar gezamenlijke verkenning van de mooie omgeving .

 

Was het vrijblijvende karakter het geheim voor het succes van de podisti ? Geen lidgeld of inschrijving vereist, iedereen bleek immers welkom .

Of was het Alberto die zich tot gids ontpopte als geborene en getogen Cuprenser met een kennis van alle bospaden en , veldwegen, die een GPS geheugen nooit zou kunnen bevatten. Of waren het gewoonweg de wandelingen zelf , die naargelang het seizoen de wandelaars telkens weer verrasten met de prachtigste geuren en kleuren van honderden bloeiende orchideeën en pioenrozen zomaar langs de weg ?

Wandelingen die dikwijls naar geheime plekken leidden met soms onverwachtse wijnproeverijen bij een plaatselijke boer of een verrassend bezoek aan een kerkje dat normaal voor het publiek gesloten was.

Eén ding is zeker, komende zaterdagmorgen vertrekken de podisti om 8 uur op de campo boario weer opnieuw voor een mooie tocht door het marchigiaanse heuvellandschap. De thuisblijvers kunnen altijd meegenieten op de website: https://cupraincamminata.eu/index.php/en/index.php. Of je kan er de wandelingen downloaden.


3 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *