Ecco Le Marche

Ondanks het feit dat Elke zelden griezelfilms bekijkt en zeker niet als ze alleen is, voelde ze zich niet ongemakkelijk in de crypte van de Chiesa dei Morti i Urbania. Hier vind je immers nog de mummies of gemummificeerde lijken. Misschien was het omdat de doden hier van een heel oud kerkhof kwamen, waar ze vredig werden begraven. Althans dat dacht ze aanvankelijk.

Toch blijft het enigszins een beetje macaber en niet alle doden zijn vredig gestorven, zoals Elke en haar man Otto zouden horen. We laten haar dan ook aan het woord:


We vonden een parkeerplaats ergens buiten de stadsmuur. Op weg naar de Chiesa dei Morti wandelden we een stukje door het gezellige stadje waar Donato Bramante ,de architect van de Sint-Pietersbasiliek te Rome, in de 15e eeuw werd geboren.
Ben je er rond 6 januari, dan maak je het prachtige Befana-festival in Urbania mee, waarover een vroeger artikel berichtte.

We staan ​​nu dus voor de Cola-kapel, die in 1380 in opdracht van Cola di Cecco werd gebouwd.

De Broederschap van de Goede Dood (Confraternita della Buona Morte) werd vanaf 1816 belast met het beheer van de begraafplaats en de kapel. In het Oosten bestond deze broederschap al sinds de 5e of 6e eeuw. De broeders stichtten in 1567 een filiaal in Urbania (toen Casteldurante genaamd). Zoals de naam al doet vermoeden, zetten de broeders zich in voor een goede dood: ze verzorgden de terminaal zieken, de stervenden, stelden overlijdensregisters op en probeerden een waardige begraafplaats voor de doden te vinden.

Als gevolg van het keizerlijke decreet van de Napoleontische regering op 12 juni 1804, dat voorzag in de aanleg van begraafplaatsen buiten de stadsmuren en het begraven in de kerken verbood om hygiënische redenen, werd de begraafplaats in de binnenstad gesloten. De broeders vonden 18 gemummificeerde, grotendeels intacte lijken, die ze sinds 1833 in de crypte van de Cola-kerk hadden bewaard en die daar vandaag nog steeds te zien zijn. Tegenwoordig beschermt scheidingsglas in de houten vitrines de mummies tegen al te opdringerige bezoekers.

Pas in de vorige eeuw kon men verklaren waarom deze lijken gemummificeerd en zo goed bewaard waren gebleven: er zat nl. een bepaalde schimmel in de vloer van de oude begraafplaats, die ervoor zorgde dat de lijken uitdroogden in plaats van te rotten. Het skelet, de huid, de organen en zelfs het haar en de geslachtsdelen bleven in goede staat.
Onze gids vertelde de achtergrond van elke individuele mummie op een uiterst spannende en levendige manier, zoals vastgesteld volgens de expertises van forensische experts, historici en wetenschappers :

Enkele voorbeelden:

Midden bovenaan zien we de abt van de broederschap, Vincenzo Piccini, in zijn typische kleding (wit gewaad met zwarte mantel), links zijn vrouw en kind. Deze drie zijn weliswaar ook gemummificeerd, maar op een andere manier: de abt leefde immers nog toen de oude begraafplaats (die met de schimmels) werd gesloten. Maar om in de dood net zo goed bewaard te blijven, mengde hij tijdens zijn leven chemicaliën met elkaar waarmee hij en zijn familie na de dood werden gebalsemd.

Waarschijnlijk zie je in het midden een bakker, zegt de gids, want zijn maag is bijzonder groot. Links van hem zit een jongen met trisomie-21, rechts van hem iemand met een ​​bult.

Deze man werd levend begraven, stierf dus de verstikkingsdood, vermoedelijk omdat men dacht dat hij al dood was. In 2002 startte National Geographic een onderzoek; men boorde een klein gaatje in de longen, vond er aarde, waarmee de doodsoorzaak werd bevestigd.

De persoon linksboven werd opgehangen en staat nog steeds in de positie waarin hij werd opgehangen, de man rechts van hem werd neergestoken, omdat je nog steeds de opening kunt zien waar de stiletto doorheen drong. Onze gids vertelde over een moord na een dorpsfeest, maar ik weet niet zeker of hij het alleen maar vertelde om wat spanning toe te voegen. Hij toonde wel een glasplaatje van een van de forensische onderzoekingen met een dwarsdoorsnede van het hart, hield het tegen het licht waardoor we het gat zagen, veroorzaakt door de fatale steek in het hart.
Anderen, zo werd ons verteld, werden overreden door karren, hadden osteoporose, diabetes, aten te veel rood vlees of verhongerden, zoals hun rechtschapen uiterlijk suggereert. Voor elk van de 18 mummies kregen we uitleg en de ene bleek nog spannender dan de andere.

Boven de mummies en omringd door schedels, bemerkten we enkele citaten uit de Bijbel uit het boek Job: op de laatste dag zal ik van de aarde opstaan ​​of je legt me in het stof van de dood.

Al met al een zeer speciale en interessante tour. Het was niet eng, maar we waren wel blij om na ons verblijf in de smalle crypte terug in de frisse lucht te komen en te genieten van een biertje op het prachtige plein voor het Bramante Theater.

Meer info:

De Chiesa dei Morti is van dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 12:00 en van 16:00 tot 17:30 geopend.

De entree inclusief rondleiding kost 3 euro per persoon.

Hier vind je de openingstijden en het telefoonnummer.
Als je een rondleiding wilt reserveren kan je dit doen via het VVV-kantoor in Urbania, dat ook een e-mailadres heeft voor vragen.
Onze tour was in het Italiaans omdat we er op een doordeweekse dag zonder reservering heen gingen. Men kan ook een rondleiding in het Engels telefonisch aanvragen:
Telefoonnummer: 3498195469 (Giovanni) of via het VVV-kantoor.


2 reacties

vanja · 14 januari 2024 op 21:59

bedankt voor deze uitleg, ik had het ook bezocht maar konden het half verstaan… nu ik dit lees heb ik weer meer info erbij gekregen dank je wel

    isabelle · 5 maart 2024 op 18:57

    graag gedaan ! Isabelle, Laura en Elke

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *