Ecco Le Marche

Herinneren jullie nog de koekjesnamiddag bij onze Duitse medeblogster Elke ? Met de overheerlijke anijskoekjes van Mamma Graziella ? Die dag bleken nog twee andere koekjes baksters aanwezig: Nonna Franca en Silvia van LeckereKekse.de. Vandaag stellen we jullie dan ook hun recepten voor, die van de ontbijt- of koffiekoekjes van de Nonna en de limoncello koekjes van Silvia !

Het eerste recept is voor de Limoncello-koekjes van Silvia , afkomstig en vertaald uit haar blog:

Ingrediënten, goed voor ca. 30 koekjes:

1 biologische citroen
125 g zachte boter
100 g suiker
1 ei
50 ml limoncello
250 g bloem
1 theelepel bakpoeder
ca. 100 g suiker om te rollen
ca. 100 g poedersuiker om te rollen

Was de citroen met heet water, droog hem af en rasp de schil fijn. Snijd de boter in vlokken en roer die tot schuim.
Voeg geleidelijk suiker en citroenschil toe. Roer het ei en de limoncello erdoor. Meng de bloem met het bakpoeder. Meng eerst met een lepel, daarna met de hand door het botermengsel zonder druk uit te oefenen.

Vorm het deeg tot een bal, wikkel het in vershoudfolie en leg het ca. 1 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 °, bekleed de bakplaat met bakpapier. Doe de suiker en de poedersuiker elk in een diep bord. Haal met een lepel stukjes ter grootte van een walnoot uit het deeg en vorm er voorzichtig balletjes van. Rol eerst in de suiker, dan ruimhartig in de poedersuiker.

Leg de bolletjes op de bakplaat , zorg voor wat tussenruimte, bak ze 12-15 minuten in de oven (midden), totdat de balletjes aan de onderkant lichtjes bruin zijn en aan de bovenkant nog licht.

Het tweede recept is van Nonna Franca, de typische biscottini of ontbijt- koffie- of theekoekjes. Typisch voor een Italiaans ontbijt waar de zoetigheden overheersen, maar je kan ze eigenlijk altijd wel eten, zo lekker smaken ze …

Ingrediënten:

250 gr bloem
100 gr boter
100 gr suiker
1 ei + 1 eigeel
geraspte citroenschil van 1 citroen
vanillesuiker of klein beetje Mistrà (anijslikeur)
1/2 zakje bakpoeder
snufje zout
3 klpl cacao
3 slpl poedersuiker.

Klop het ei en de eidooier met de suiker tot een romig geheel. Voeg de in kleine stukjes gesneden boter toe en blijf roeren. Voeg geleidelijk de bloem en de citroenschil toe. Vervolgens de vanillesuiker en het bakpoeder. Goed kneden.Vorm het deeg tot een bal , je kan de bal in 2 delen en in de ene helft cacao toevoegen.

30 minuten laten rusten.Uitrollen en met een paar mooie vormen de koekjes uitsteken. Bak de koekjes op 180° tot ze goudbruin zijn.

Tips: (van Nonna Franca). Rol de koekjes voor het bakken door suiker.

Wedden dat je na het bekijken van de koekjesvideo meteen gaat bakken ? Veel bak- en smulplezier !0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *