Ecco Le Marche

Ik hoor het jullie al zeggen: ” Perugia ? Maar dat ligt toch in Umbrië ?” Wat hebben die wereldberoemde chocolaatjes met le Marche te maken ? ”

Toch wel, want zonder de marchigiaan Federico Seneca, kenden deze zoenen waarschijnlijk niet het grote succes, dat ze tegenwoordig genieten; Federico werd nl in 1891 geboren in Fano, studeerde Schone Kunsten in Urbino, waarna hij de eerste Wereldoorlog als militaire piloot meemaakte.

Tijdens de twintiger jaren werkte hij als publicitaire graficus voor het chocolade fabriekje Perugina en na diens fusie met Buitoni ook met deze laatse. De firma Perugina ontstond door toedoen van een grote dame Luisa Spagnoli die ondanks de oorspronkelijke tegenwerking van de mannelijke chocolatiers uit Piemonte, een succesvol bedrijf uit de grond stampte. Bovendien verbeterde ze drastisch de werkomstandigheden voor vrouwen.

Het idee voor de Bacio onstond begin jaren 20 toen ze de resten van de onverwerkte nootjes met chocolade omhulde. De enigszins vreemde vorm liet haar de naam cazzotto bedenken of een dreun dat men krijgt met een gesloten vuist. Na enig overleg koos men toch de liefdevollere naam bacio of kus.

Federico Seneca werd gevraagd om de reclame affiches te ontwerpen. Hierbij haalde hij inspiratie bij het fameuze werk Il Bacio van de schilder Francesco Hayez.

Bovendie vernam hij dat Luisa Spagnoli haar minnaar geheime briefjes toestuurde verstopt in haar chocolaatjes. Zo bedacht hij de verpakking van de Bacio met steevast een liefdesboodschap in verschillende talen.

Oorspronkelijk bestond de Bacio alleen uit pure chocolade, tegenwoordig vind je ze in alle smaken !

Federico Seneca ontwierp nog talrijke bekende affiches o.a. de kat met de brandende staart voor Agip of de vakantieaffiches voor de badplaats Fano, die men in 2017 tentoonstelde in zijn geboorteplaats Fano. Hij stierf in 1976 in een stadje dichtbij Como.

Buon San Valentino en vergeet niet: Baci smaken altijd, ook als het geen Sint Valentijn is !


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *