Ecco Le Marche

Laura vertelde ons vorig jaar hoe een typisch, rijk paasontbijt er in haar familie uitziet. We beloofden jullie later een recept voor de Frittata con mentuccia (een soort omelet met munt). Hier is het dan geleverd door onze medeblogster Elke.:

Ze ontdekte verschillende variaties van het recept. Sommigen gebruiken Pecorino-kaas, anderen Parmezaanse kaas, sommige gebruiken knoflook, sommige niet, je kunt peterselie toevoegen of weglaten en één recept vermeldde de frittata meer als roerei. Hier is Elkes versie, waar ze erg van genoot, en die je ook kunt gebruiken als zomerse lunch met wat brood en salade

Ingrediënten:

4-5 eieren
een halve ui
1 teentje knoflook
verse Mentuccia (een typisch Marchigiaanse muntsoort Calamintha nepeta die in het Nederlands bergsteentijm genoemd wordt. Doch de smaak is van munt). Je kan eventueel ook een andere muntsoort gebruiken die niet te sterk smaakt.
wat peterselie
2 el geraspte Parmezaanse kaas
peper zout
wat witte wijn
een flinke scheut olijfolie
eventueel wat fijngehakte wortelen en bleekselderij

Voorbereiding:
Hak de munt en peterselie fijn en klop samen met de eieren, parmezaan, kruiden en een scheutje witte wijn.

Fruit de helft van de fijngesnipperde ui, eventueel wat gesneden wortel en bleekselderij en de knoflook in een braadpan, verwijder dan de knoflook en giet voorzichtig het eiermengsel erbij. Dek af en kook een paar minuten aan elke kant. Klaar is Kees!

Eet smakelijk!
De Mentuccia groeit hier overal in de Marche in het wild tussen het gras.; als we ons gras maaien in de tuin dan geurt het heerlijk naar munt. In de late herfst verdwijnt die.

Elke las ook dat dit een traditionele maaltijd was van de eenvoudige mensen in de Marche in een prachtig kookboek uit de Alta Valle dell’Esino (een gebied hier in het midden van de Marche, langs de bovenloop van de Esino-rivier): L’ Antologia della Cucina Popolare.

Het boek kwam tot stand in de jaren tachtig toen middelbare scholieren hun oma’s (de unieke bewaarders van de traditionele keuken) om hun oude recepten vroegen.

Veel van de recepten weerspiegelen hoe arm en eenvoudig het leven in de Marche in die tijd was. Voor het gerecht van de Frittata con Mentuccia werd echter breed uitgepakt, waarschijnlijk omdat het voor Pasen bedoeld was. Naast de ingrediënten die Elke in haar recept gebruikte, voegde men er vroeger ook flink wat spek, lever of zachte salami toe.

Wie geinteresseerd is in de authentieke Marchigiaanse keuken, kan eens op zoek gaan naar dit kookboek. Let op, in de recepten worden zelden nauwkeurige hoeveelheden vermeld!
Met Pasen probeer ik zeker eens een Frittata Mentuccia te maken !

Buona Pasqua a tutti !!!!!!


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *