Ecco Le Marche

Hoe ziet een normaal Pasen uit in le Marche ? In feite gaan ze meestal uit en genieten van heel lange maaltijden (die tussen de 3 en 4 uur duren) in restaurants of thuis met familie en vrienden .

Laura vertelde ons hoe ze dat vandaag gedaan hebben !
Dit jaar (2021) en vorig jaar zijn we genoodzaakt om thuis feest te vieren… dit kan ons er echter niet van weerhouden te eten! Hier is een voorbeeld van het zogenaamde “Paasontbijt”.
Normaal gezien bestaat een Italiaans ontbijt slechts uit iets zoets en een cappuccino of koffie, maar met Pasen wordt uitgepakt ! Het is heel erg rijk aan smaken, van hartig tot zoet. Dit komt omdat vroeger de boeren even vrij namen en genoten van de paasochtend als een echte feestdag, toen de belangrijkste in het christendom. De vrouwen deden hun extra best om een zeer uitgebreide maaltijd te bereiden om hun families tevreden en blij te maken ! Eindelijk kwam er een einde aan de Vastentijd.

In Laura’s familie volgen ze nog steeds de traditie van de colazione pasquale marchigiana, ( het Marchigiaans paasontbijt). Weliswaar zonder het lam (’s ochtends vinden ze dat toch niet zo lekker) en zonder de typische frittata of omelet van Pasen. Maar daarom niet getreurd, hun Paasontbijt mag er zeker zijn…..

Mamma Graziella heeft vroeger al een aantal recepten daarvan met ons gedeeld, we vermelden zeker weer de links!

Pizza di Formaggio is de echte koningin van Pasen – een hartige kaaskoek! het wordt pas echt koninklijk als je het serveert met de Marchigiaanse ciauscolo, de typische zachte salami !

Calcioni is iets speciaals – kaas, citroen met een bijzondere smaak tussen zoet en hartig in.

Dan is het tijd voor de ciambella di Pasqua – dit is een zeer complex en lang recept. Het kostte zo veel moeite dat Laura’s oma 30/40 ciambelle (donuts) tegelijkertijd bakte, genoeg tot het volgende jaar.

Dit jaar probeerde Laura een nieuw recept uit (beter gezegd recept voor dummies). Het heeft niets te maken met het originele, maar volgens haar heel erg gelijkend op de echte Paas ciambella! Bovendien overdekte ze het met chocolade, het is niet voor niets Pasen toch ???
In ieder geval hadden we de eer om ervan te proeven, want onverwachts stond Laura met een exemplaar aan onze deur en we lieten het ons smaken!

En dan last but not least de Pizza dolce di Pasqua (zoete Paasdessert), die wordt gebakken in dezelfde vorm van pizza di formaggio, maar dan gevuld met gekonfijt fruit.

Nog een traditie, het beschilderen van eieren o.a. met de blauwe druifjes die ze hier ook eierverver noemen of pingiovo.

Bij Ecco Le Marche hebben we allen ons best gedaan om eieren met deze plant te beschilderen, maar het lukte ons niet… het ei geraakte niet blauw gekleurd, ondanks het lange koken met deze bloemen en ze dan nog eens een nacht in de vloeistof te laten staan…(in tegenstelling tot wat men ons altijd had verteld)

We hopen dat jullie ook van jullie Paasontbijt genoten en we wensen jullie nog allemaal een Vrolijk Paasfeest !


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *