Ecco Le Marche

Laatst organiseerde een nieuwe cultuurvereniging uit Jesi een rondleiding door de minder bekende wijken van die stad. Mij interesseerde vooral het bezoek aan de San Marco kerk, volgens velen de mooiste kerk van Jesi.

Vol verwachting volgde ik dan ook de groep langs de drukke Viale della Vittoria om dan aan een lange trap te komen; op de hoek met de Costa San Marco stonden we even stil bij een oude wasplaats. Al vaak reed ik hier langs met de auto, maar deze trap en wasplaats waren mij nooit opgevallen ! Het beeldje van San Marco prijkte mooi bovenaan.

Jammer dat deze plek, waar ooit talrijke vrouwen gezamenlijk hun was deden, zo onderkomen leek.

We beklommen de trap om in een soort stilte te belanden, het rumoer van de drukke weg hoorde je hier helemaal niet. Een Carmelitessen- en Clarissenklooster stonden bijna tegenover elkaar.

De Carmelitessen vestigden zich hier op 15 oktober 1882 en verkregen vanaf 1946 de toelating om de San Marco kerk te gebruiken en dit tot op heden. De Clarissen kwamen hier in 1913.

In de 12 de eeuw stond op deze plek een kerkje van de benedictijnen, die het volgens een legende, in de 13de eeuw aan Sint Franciscus schonken. toen hij hier langs kwam. Hiervan bestaat geen bewijs, wel weet men dat het in die eeuw verbouwd werd in een gotische stijl door Franciscanen. Vanaf 1439 verhuisden deze monniken echter binnen de stadsmuren van Jesi, want hun kerkje bevond zich erbuiten en dus onbeschermd tegen aanvallen van vijandige troepen.

Pas in 1854 en 1855 werd de kerk serieus gerestaureerd, wat nodig bleek na eeuwenlang verval.

Het portaal uit wit marmer en het rode marmer uit Verona valt meteen op. De leeuw die de evangelist San Marco symboliseert, ontbreekt ook niet.

Maar het interieur zorgt voor de grootste verrassing aan bezoekers; het dak met de gotische kruisbooggewelven verwijzen zonder enige twijfel naar de hemel, overal blauw en talrijke sterren ! De schilders Silvestro Valeri uit Perugia en Marcello Sozzi uit Rome herstelden het oorspronkelijke kleurenpalet alsook een deel van de 14de eeuwse fresco’s gemaakt door Giovanni en Giulano van Rimini.

Kerken waren vroeger altijd beschilderd, doch de kleuren verdwenen door de atmosferische toestanden van de gebouwen, door verval , door vernielingen of door overschilderingen …

Ooit waren alle muren vande San Marco kerk voorzien van fresco’s, nu bleven de Kruisiging over, de Verhuizing van het huis van Maria naar Loreto , de Goede boodsschap en de Opname van Maria in de hemel.

De mooie rozet boven de ingang, kon ik helaas niet in volle glorie fotograferen want het was net tegenlicht.

Nog enkele foto’s van een doopvont en het interieur getrokken…

Wat mij enorm trof ? Een grote afbeelding bij het altaar van de Carmeliet Titus Brandsma die pas heilig was verklaard. Niemand in de groep kende deze priester, maar ik wel. Mijn lagere school in Nederland heette immers de Titus Brandsmaschool , genoemd naar de priester die in de Tweede Wereldoorlog tegen de Nazi’s predikte en hiervoor in het concentratiekamp Dachau stierf. Wat een toeval !

Eindelijk was het me gelukt om eens dit juweeltje te bekijken. Elk jaar organiseert het VVV van Jesi geleide bezoeken.

In 2022: zaterdag 23/7 en zaterdag 10/9 om 9.45, 10.15 en 11 uur. Het is gratis en start aan de ingang van de kerk.
Of bij de Carmelitessen aanbellen tussen 8.30-11.30 en 15.30-17 uur.

De Archeoclub van Jesi houdt ook wel eens geleide bezoeken, kijk eens op hun Facebook pagina.

Hier op Google maps vind je de ligging van de kerk.


2 reacties

Emie le Noble -Wempe · 19 juli 2022 op 21:49

Deze kerk gaan we zeker eens bezoeken, zeker nu er een afbeelding is van Titus Brandsma want ik ben verre familie van hem.

    isabelle · 21 juli 2022 op 18:59

    Dag Emie, ook toevallig, hopelijk staat het paneel er dan nog !
    Groetjes Isabelle

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *