Ecco Le Marche

De nacht van 15 op 16 september 2022 zal eeuwig gegrift worden in het Marchigiaanse geheugen; in één nacht viel dezelfde hoeveelheid neerslag als normaal in een half jaar in de Marche ! De kurkdroge grond bleek niet in staat om zoveel water op te nemen, het snelde dan ook de valleien in waar de rivieren opzwollen, mensen doodde en auto’s en huizen verwoestte. Le Marche in shock…

Het is moeilijk om een ​​algemeen beeld te krijgen, maar de vallei van de Misa-rivier werd erg hard getroffen en begroef Senigallia uiteindelijk onder een dikke laag modder. Plaatsen als Ostra, Barbara, Serra de Conti, Pergola en Trecastelli behoorden tot de zwaar getroffene, maar ook verder landinwaarts in Cantiano, Arcevia en Serra Sant’Abbondio moesten mensen geëvacueerd worden en sommigen verloren alles .
De onderstaande video’s spreken dan ook boekdelen:

Gelukkig ontstond meteen een golf van solidariteit en hulp en de wil om ook deze crisis te overwinnen: “Een Marchigiaan gaat alleen op zijn knieën om zijn schoenveters te strikken” de galgenhumor maakte al snel de ronde.
Inmiddels startten talrijke hulpacties, hier een overzicht mochten jullie willen helpen:


1) Ter plaatse helpen:

Op sommige plaatsen kun je een handje helpen – van het opscheppen van de modder tot het uitruimen van huizen/winkels/bars e.d. tot lichtere activiteiten. Iedereen die wil helpen, kan contact opnemen met het Seminario in Senigallia in Via Cellini. (ga er gewoon heen, of bel vooraf Caritas: +393534205466 of mail emergenzaalluvione@caritassenigallia.it). Caritas coördineert de operaties en stuurt de vrijwilligers naar de getroffen huizen. Het is aan te raden om die dag iets te eten mee te nemen.

2) Giften zoals materiaal en kleding:

De City Angels van Ancona, die voor daklozen, drugsverslaafden, slachtoffers van geweld en vluchtelingen zorgen alsook andere organisaties verzamelen schoonmaakspullen zoals bezems, handschoenen, rubberen laarzen, kleding (in goede toestand), lang houdbaar voedsel en water om ze naar Senigallia te brengen. De laatste inzamelingsactie was afgelopen weekend, maar de City Angels vertelden Elke dat ze nog steeds hulp nodig hebben. Contactpersoon: ancona@cityangels.it

Andere groepen in le Marche verzamelen ook hulpgoederen -informeer je ter plaatse. Wij van de GAS (Gruppo Acquisto Solidale) van Cupramontana kochten ook allerlei materiaal aan.

De Campagna amica per le Marche van de Coldiretti landbouworganisatie verzamelt goederen en kleding op verschillende wekelijkse markten in de Marche.

Hulpgoederen kunnen ook rechtstreeks worden ingeleverd bij Caritas in Senigallia aan de Via Cellini.

3) Financiele giften:

Ben je niet ter plaatse, kan je helpen met een geldelijke donatie. Hier enkele voorbeelden: De gemeente Senigallia heeft een rekening geopend voor donaties aan de slachtoffers van de overstromingen: IBAN: IT24M0306921306100000300025, trefwoord: EMERGENZA ALUVIONEDe Caritas van het bisdom Fabriano-Matelica, onder leiding van bisschop Monseigneur Massara, vraagt ​​om donaties voor de slachtoffers van de overstromingen onder: IBAN IT87 N030 6921 1031 0000 0010 935, ook hier onder het trefwoord EMERGENZA ALLUVIONE

Een privé-initiatief van surfvrienden uit Senigallia, waaronder de kinderen van Claudia Amend, mede-initiatiefneemster van de Duitstalige Facebook-pagina Leben und Urlaub in den Marken, begon kort na de ramp te helpen en vraagt ​​om paypal-donaties op floodedsurfersenigallia@gmail.com om overstromingsslachtoffers helpen

Onze vriend Federico van Marchecraft, altijd voorop als het gaat om helpen, is een fundraising begonnen.

Een Nederlandse inzamelingsactie zamelt donaties in voor de B&B Casa Biron, die dit jaar met veel enthousiasme is gestart zijn activiteit startte en zo kort na de opening enorme verwoestingen meemaakte door de overstroming. Doneer hier online

4) Bezoek le Marche !

Blijf de Marche bezoeken: niet alle plaatsen in de Marche werden getroffen door de overstroming. De hoger gelegen plaatsen maakten nauwelijks iets mee en in het noorden en zuiden van de Marche zijn de effecten beduidend minder. De getroffen plekken proberen met man en macht de schade zo snel mogelijk te herstellen. Belangrijker dus dat je deze prachtige regio blijft bezoeken en zo het toerisme en de lokale producten steunt.

Wijnmakers en brouwers bieden hun door de overstromingen getroffen goederen nu ook aan, als speciale verpakkingen: de flessen en etiketten zijn misschien aangetast door de modder, maar de inhoud is nog steeds goed:
De Birrificio del Catria verkoopt hun flessen met een beschadigd etiket maar de inhoud is nog goed, om hun verliezen te verminderen: https://www.facebook.com/birradelcatria. Slow Food ondersteunt dit met de opmerking “Laten we drinken wat er nog te redden valt”.

De wijnproducent Boccafosca zorgt voor save-the-wine-pakketten online of één van hun wijnwinkels in Ostra, Corinaldo of Calcinelli.

Dit alles is slechts een momentopname van de huidige hulpacties. Dagelijks komen er nieuwe bij. Als je andere hulpprojecten kent, vermeld dit aub in de reacties met een kleine uitleg.

De Marchigianen zijn moedige mensen, doch alle hulp is welkom !


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *