Ecco Le Marche

Laura, Elke en ik wonen alle 3 in het dorpje Poggio Cupro, een deelgemeente van Cupramontana. De moeite waard om het te bezoeken zoals we reeds in een eerder artikel vermeldden! Dit jaar besloot, tot onze grote vreugde, het Cuprensische gemeentebestuur om de presepe vivente (de levende kerststal), in Poggio Cupro te laten plaatsvinden. Vroeger gebeurde het in de gewelfde kelders van het Santa Catarina klooster, voordat het etikettenmuseum er gevestig werd. Dan kwam Corona….tijd dus om de presepe vivente terug uit het stof te halen.

Tot haar grote spijt kon Elke er niet bij zijn, want vertoefde voor enkele maanden terug in Duitsland. Laura werkte in een andere gemeente op het VVV, dus togen Erik, ik en enkele vrienden op 26 december naar het gebeuren

16.30 stond op de affice als begintijd. Maar meestal start hier altijd alles wat later. Doch aan het aantal geparkeerde auto’s langs onze weg te zien, bleken toch al veel mensen deze keer de begintijd te respecteren, dat beloofde!

Ons dorpje leent zich uitermate goed voor historische evenementen, daar het zijn middeleeuws aspect bijna helemaal bewaarde. Door de Porta, de enige ingang, trad je het “Bethlehem ” binnen.

Wel eerst de Romeinse wachters passeren.

Al slingerend door de middeleeuwsse steegjes, passeeerden we verschillende ambachten en scènes. De houtzager, de schoenenmaker, de weefsters enz..

Tevens ontbraken de kooplieden niet op het appèl !

Op de piazzetta aangekomen was het even aanschuiven om het kerkje te betreden, waar natuurlijk Maria, Jozef en Jezus de bezoekers opwachtten…met geheel volgens de traditie een echt babytje !

De dorstigen konden zich bij Cristiano laven:

Iedereen blij, dat er zoveel volk op de eerste Presepe Vivente in Poggo Cupro kwam, natuurlijk deden de weergoden echt hun best !!!

Wil je het zelf ook meemaken ? Niet getreurd op 6 januari vindt het gebeuren nog eens plaats !

Met dank aan Ann de Schepper voor enkele foto’s !


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *