Ecco Le Marche

Eigenlijk gingen mijn man Erik en ik die bewuste zondag in december naar Fabriano om het oratorium del Gonfalone en de kerststallen te bezichtigen. Maar zoals ik reeds in dat artikel vermeldde, kregen we onverwachts een rondleiding langs allerlei speciale plekjes van de papierstad. Uiteindelijk belandden we bij een voor ons totaal onbekend museum: museo Guelfo.

Een museum met de kunstwerken van polyvalent kunstenaar Guelfo en zijn vrienden. De vriendelijke bediende ontving ons hartelijk en we kregen ook hier weer een hele uitleg en rondleiding. We betraden een stijlvol en met smaak ingerichte ruimte. Guelfo bleek niet alleen kunstschilder, maar ook beeldhouwer met brons en glas te zijn.

Een veelzijdig kunstenaar niet alleen wat het materiaal betreft maar ook qua kleur wisselde hij regelmatig felle kleurschakeringen met matte tinten.

Gaetano Ulisse Bianchini , geboren in Fabriano in 1937, koos Guelfo als zijn artiestennaam. Waarschijnlijk doordat hij zeer religieus was. De Guelfi waren immers in de middeleeuwen de pausaanhangers, bij ons de Welfen genoemd. Tegenover hen stonden dan de Ghibellini of de gibellijnen die de keizer steunden.

Via omzwervingen in o.a. Parijs belandde hij uiteindelijk te Rome waar hij op 60-jarige leeftijd overleed. Tijdens zijn leven keerde hij regelmatig naar zijn geboortestad terug al was het maar, om weer een deel van zijn kunstwerken bij zijn zus af te leveren. Bij haar was er tenminste plaats. Soms vervoerde hij zijn kunstschatten zelfs per Ape vanaf het station tot het centrum van Fabriano.

Bij zijn dood liet hij talrijke werken na, waarover zich zijn zus Marisa Bianchini ontfermde. In 2015 werd het Fonds Guelfo opgericht om dan in 2018 dit museum op te richten. Zij zelf stierf in 2021. Nu beheert het Fonds de hele collectie, waarvan slechts een deel tentoongesteld wordt.

De grootste verrassing vormde de 2de zaal, de verzameling van de kunstwerken van zijn vrienden. Dit bleken niet de minste kunstenaars te zijn: Dalì, Magritte, Manet,…noem het maar op of hij had er een portret van gekregen of af en toe iets van gekocht. Zelfs van de Cuprensische Bartolini ontving hij blijkbaar een portret ! Wie had dat gedacht om zulke kostbare werkjes in Fabriano aan te treffen ?

Wij bedankten ons hartelijk voor de interessante uitleg.
Het museum kan je gratis bezoeken van dinsdag t/m zaterdag van 15-19 uur en zaterdag in de voormiddag tussen 9-13 uur. Of anders eens bellen naar het VVV van Fabriano


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *