Ecco Le Marche

Elke genoot al altijd van de elegante Italiaanse taal en luisterde er ook graag naar. Dus startte ze met Italiaanse lessen tijdens haar studie, maar ondanks het volgen van cursussen bij een centrum voor volwassenonderwijs, privélessen en online trainingen, kwam ze nooit verder dan de basis. Doch als zij en haar man hun oude huis in Italië kochten, vond ze wel dat ze nu de taal grondiger moest leren, zo doorgrondde men toch meer de cultuur van het land.

Zo bracht de cursus in onze kleine stad, Cupramontana, de doorbraak, zodat ze vandaag goed Italiaans kan spreken, Italiaanse tours kan volgen en kranten, boeken en Italiaans internet kan lezen. Ja, ze deed zelfs vorig jaar aan een Italiaans misdaaddiner ! Maar ze had ook geluk, want Marco Porta, een Romeinse leraar Italiaans, die vanwege de liefde in ons kleine stadje terechtkwam, biedt een breed scala aan cursusvormen aan: van beginnerscursussen tot lees- en conversatiecursussen voor gevorderden, maar ook geïndividualiseerde privélessen. Hij is erg flexibel qua onderwerpen en materiaal, zodat de cursussen echte kleine avonturen worden.

Hier haar ervaringen:
We begonnen met basiscursussen waarin we woordenschat en grammatica oefenden. Maar niet louter met een boek, maar altijd met kleine intermezzo’s die Marco voorbereidde: een korte thriller, spelletjes in het Italiaans en – voor Elke altijd een hoogtepunt – Romeinse kookrecepten! Dienovereenkomstig ontmoetten ze elkaar buiten de cursus om Bucatini all’Amatriciana of pizza te bereiden.

Zo ontstonden er vriendschappen met de andere cursisten die uit Nederland, België, Amerika en Duitsland kwamen. Grammatica betekent natuurlijk ook blokken, maar spelenderwijs en met veel gelach was het gewoon leuker dan alleen thuis.

Daarna wilde haar groep meer!
Ze begonnen Italiaanse literatuur te lezen, te beginnen met een standaardwerk voor Italiaanse leraren, Nicolò Ammaniti’s “Io non ho Paura”, een spannende roman die zich afspeelt in de uitgestrektheid van Basilicata. Er waren ook grammaticabijlagen en ze mochten tekeningen maken van de locaties of een krantenbericht maken van de gebeurtenissen. Het ging verder met “Ami” van Edoardo Erba, dat de vlucht en immigratie van een Marokkaanse vrouw naar Italië beschrijft.

Daarna wilden ze nog meer!
Ze wilden lokale literatuur lezen om iets over onze regio te leren, dus gingen ze verder met het prachtige boek van Giorgia Coppari: “La promessa” (De belofte), dat zich afspeelt in de Napoleontische periode in onze naburige stad Apiro en in Ancona en dat hen volledig boeide. Het verhaal was zo spannend dat ze het leuk vonden om de moeilijke tijd “passato remoto” te leren. En dan de ontknoping: geweldig want historisch en sociaal logisch!

Ze wilden de schrijver, die in Ancona woont, persoonlijk leren kennen en maakten er een uitstap van. Bij fantastisch weer gaf “La Coppari” hen een rondleiding door haar Ancona en nam hen mee naar de plaatsen uit het boek. Een heerlijke dag die ze overigens met ontbijt boven het Passetto strand van Ancona begonnen

Daarna wilden ze nog meer!
Elkes lees- en grammaticavaardigheden waren al redelijk goed, maar ze wilde ook langere gesprekken met de buren kunnen volgen en mee kunnen praten. Natuurlijk, kwam ze rond met de voorkennis, maar nu zou hier een conversatiecursus moeten komen: vanaf nu (tot vandaag) zoeken ze naar onderwerpen die Italië bewegen, uit kranten of sociale netwerken, en bespreken ze die. Zo leren ze meer over de cultuur en kunnen ze tegelijkertijd beter discussiëren en begrijpen. Als de cursisten geen onderwerpen aandragen, kiest Marco er een paar voor hen. Zo hebben ze oa:

  • geprobeerd te begrijpen waarom bijna alle Italianen zo gek zijn op het San Remo Festival.
  • bekeken hoe het regeringssysteem in Italië werkt.
  • de mysterieuze omstandigheden onderzocht rond de dood van Pier Paolo Pasolini.
  • besproken waarom een reclamespot van Parmigiano Reggiano voor opschudding zorgde.
  • de voor en tegen argumenten bekeken wat betreft een beschermd zeereservaat bij de Monte Conero.
  • met een schoenenfabrikant in Cassette d’Ete (Marche) gesproken die opnieuw in die industrie durfde te beginnen.
  • En veel meer. En het blijft leuk!

Elke denkt dan ook dat iedereen die de mogelijkheid heeft om Italiaans te leren in Italië, dat zou moeten doen. De moeite waard. In de meeste regio’s zijn er aanbiedingen van leraren Italiaans – zoek gewoon op internet of sociale media. Voor de Marche beveelt Elke Marco Porta’s Lingua Italiana Marche aan:

-verschillende cursusvormen

-is flexibel afgestemd op de selectie van onderwerpen en de behoeften van de deelnemers

-deelnemen kan altijd via Zoom (internet, makkelijk in te stellen), bv. als je niet ter plaatse bent.

Interesse om er een kleine vakantie van te maken?

Marco organiseert samen met onze B&B la Girandola en Federico van Marchecraft een beginnerscursus van 5 halve dagen in mei (14/5-20/5/2023) en voor gevordereden in september !

Meer info over de beginnerscursus vind je op deze website !


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *