Ecco Le Marche

Eén van Elkes favoriete fietstochten is de tocht naar Castelletta, aan de oostelijke rand van het Parco Naturale Regionale Gola della Rossa e di Frasassi. Waarom?

  • Je vindt een leuke kleine bar in het dorp en natuurlijk een drinkwaterfontein
  • Castelletta is een kleine, charmante borgo
  • Het grootste deel van de tocht gaat grotendeels in de schaduw
  • De tocht voert over kleine, geasfalteerde wegen met zeer weinig verkeer
  • Boven Castelletta staat een picknickplaats met adembenemende uitzichten
  • de getalenteerde wielrenner Michele Scarponi maakte de route beroemd omdat hij hier heel dikwijls fietste.

Iedereen die onze blog regelmatig volgt, weet dat Elke zich graag als recreatieve sporter omschrijft: daarom maakt ze deze korte tocht op de e-bike. Houd je van sportief, dan kun je net als haar man op een gewone racefiets of mountainbike rijden. Bij haar recreatieve sport hoort ook lekker eten in een mooie sfeer. Daarom combineren ze de Castelletta-tour af en toe met een picknick.

De route start bij de historische Santa Elena-kerk uit de 11e eeuw, niet ver van de afslag SS76 Apiro-Mergo. Als er geen bruiloft plaatsvindt in Santa Elena, kun je hier gemakkelijk parkeren. Hiernaast grazen enkele herten vredig in het verblijf en Elke voelt zich al ontspannen!

De eerste kilometers brengt hen herhaaldelijk langs irrigatiekanalen die de aangrenzende velden en tuinen van water voorzien. Na ongeveer 4 kilometer steken ze de SP14 over en volgen de borden naar Castelletta en Monte Revellone.

Het gaat nu zachtjes bergopwaarts tot ze het Gorgovivo-complex bereiken. Dit is de zuiveringsinstallatie van het plaatselijke drinkwaterbedrijf en ernaast ligt een picknickplaats. Het water zelf komt uit de bronnen Gorgovivo, die gevoed worden door water van de Monte San Vicino. Ooit bezichtigde ik de installatie en schreef er een artikel over.

Maar we klimmen verder richting Castelletta. Het stijgingspercentage neemt toe en aan de zijkanten van de weg en in de bochten zien we borden ter ere van Michele Scarponi, geplaatst door zijn trouwe fans (meer over Scarponi in ons artikel over de wielerwedstrijd Tirreno-Adriatico).

Halverwege passeren we de kleine Borgo San Pietro en vervolgens gaan we de helling van Monte Revellone op naar Castelletta op een hoogte van 600 meter. De plaats is meestal vrijwel verlaten omdat de kleine, eenvoudige huisjes vooral als vakantiehuisjes worden gebruikt. Het wordt hier pas een beetje levendiger in de zomer, wanneer de eigenaren van hun vakantiehuizen hier hun zomervakantie doorbrengen.

Castelletta

De eerste schriftelijke vermelding van de plaats dateert uit 1292. Maar de naam van de kerk, Santa Maria sopra Minerva, verwijst naar de Romeinse godin van de oorlog en suggereert dat Castelletta al in de Romeinse tijd bewoond werd. In de kerk bevinden zich een altaarkruis uit de 13e eeuw en de overblijfselen van een fresco met de afbeelding van St. Sylvester, gemaakt door Antonio di Fabriano.

Ze stoppen hier graag bij het kleine barretje om een ​​kopje koffie te drinken en vers drinkwater te halen aan de overkant van de straat. Heb je geenpicknick bij ? Sla dan in de bar een verse panini, een fles wijn of een ander drankje in voordat je naar de picknickplaats met uitzicht gaat.

De kleine bar en waterdispenser in Castelletta

Voldaan rijden ze het dorp uit en bereiken na een paar meter hun bestemming. Het uitzicht is geweldig! Kleine picknicktafels onder schaduwrijke bomen nodigen hen uit om hun lekkernijen uit te pakken en een lunchpauze te nemen. Als zij doordeweeks gaan, vinden ze genoeg picknicktafels die vrij zijn. Zo niet, dan zijn er iets verderop nog meer plekken en een mooie weide waar je ook even kan uitrusten.

Voldaan beginnen ze aan hun terugweg. Soms gaan ze terug zoals ze gekomen zijn: een gemakkelijke en snelle afdaling.

Een mooiere terugweg ? Die gaat via Genga Stazione en via de Gola Rossa, maar wel op eigen risico. Om dit te doen, rijd je gewoon verder langs de weg met de picknickplaats, al slingerend op de weg naar beneden, de vallei in, langs de wegen naar de opritten van de snelweg en volg je de SS256 richting Genga Stazione.

Wil je niet picknicken, dan beveelt Elke Bar 747 aan in Genga Stazione : je bestelt drankjes in de bar en koopt een heerlijke, vers belegde Crescia in het winkeltje ernaast en geniet van beide op het terras van de bar.

Na Genga gaan ze verder op de SS256, steken de spoorlijn over en nemen de oude Via Clementina, die door de Gola Rossa loopt. Een deel van het Esino-fietspad liep ooit door de prachtige kloof. Helaas stortte een deel van de weg in en bleef de Gola jarenlang onbegaanbaar. Het pad is inmiddels grotendeels gerepareerd en sommige delen zijn zelfs verhard! Ze zagen daar voetgangers, klimmers en fietsers. Niettemin is het officieel geblokkeerd; op een bord staat dat er risico bestaat op vallende stenen (vermoedelijk omdat de hellingen niet beveiligd zijn). Maar Elke hoopt dat ze het pad snel weer openen. Tot die tijd kan je het alleen op eigen risico gebruiken.

Achter de Gola Rossa blijven ze op de Via Clementina (SP14) en gaan in Angeli di Rosora rechtsaf over de brug en dan weer rechts achter de snelwegonderdoorgang richting Santa Elena.

Met de e-bike een korte, gemakkelijke tocht (36 kilometer, bijna op 700 meter hoogte) met prachtige panorama’s in Castelletta en de Gola Rossa-kloof. Natuurlijk kan je ook naar Castelletta rijden voor een picknick.

Hier in Komoot vind je de routebeschrijving en een GPX-track voor de tour:


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *