Ecco Le Marche

Bezoekers vragen zich dikwijls af waarvoor die kleine gebouwtjes dienen, waar dikwijls mensen staan met lege flessen ? Cupra Montana bezit ook zo’n huisje, een casa dell’acqua of waterhuisje.

Sinds enkele jaren proberen de waterdiensten alles eraan om de hoeveelheid plastieken flessen te reduceren, zeker wat betreft het kraantjeswater en het bruiswater. Italië is een groot consument van water uit de supermarkt, alhoewel het meeste drinkwater en zeker bij ons in Cupra Montana van uitstekende kwaliteit is. De Romeinen wisten dit al, want er liepen 2 aquaducten die het Romeins municipium rijkelijk van water voorzagen.

Ons drinkwater komt namelijk rechtstreeks vanuit de bergen; tijdens een wandeling met de podisti tussen Valdicastro en Poggio San Vicino bereikten we de bron van ons drinkwater, hierbij passeerden we zelfs de resten van de vroegere waterleidingen.

 

Bij heel warm en droog weer in de zomer schakelen we over naar de bron van de Monte Gorgovivo bij de Esino rivier. Deze centrale kon ik zelfs eens bezoeken. Indrukwekkend, men ging recht de berg in , dan via een wenteltrap naar beneden om zo te zien hoe het water direct uit de bergwand stroomde.

Hoe functioneert zo’n waterhuisje ? Er bestaan verschillende mogelijkheden of je neemt een abonnement, of een oplaadbare kaart of je betaalt per keer met muntgeld. Amper 0,05 euro kost het per liter , met keuze tussen plat of bruiswater. Gedaan met het plastiek en water, dat uren in de zon staat op de parkings van de supermarkten. Bovendien een plek om mensen te ontmoeten , zoals dat vroeger gebeurde rond de waterput van een dorp of stad!

Dergelijke waterhuizen komt men steeds meer en meer tegen in Italië, een mooi voorbeeld om de kunststofberg te verminderen .


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *