Ecco Le Marche

Naast voetbal kijken Italianen graag naar Formule I wedstrijden en motorraces, als het maar snel gaat en lawaai maakt. Tot 2022 telden zeker de motorraces veel Italiaanse supporters met hun held Valentino Rossi die zelfs 9-voudig wereldkampioen werd in liefst 4 verschillende categorieen: de 125cc, de 250 cc, de 500cc en de MOto GP. Niemand deed hem dat na !

Valentino’s biografie:

De Marchigianen zijn dan ook heel trots op hun beroemde zoon, want hij werd op 16 februari 1979 in Urbino geboren . Zijn ouders verhuisden wat later naar Tavullia, een 30-tal kilometers ten noordoosten van Urbino. In Tavullia groeide hij op en deze gemeente ontwikkelde zich vanaf de wereldsuccessen van Valentino tot een heus supporters dorp !

In 2022 na verschillende blessures, stopte hij met de motorrraces en schakelde over naar het rallyrijden, waar hij samen met zijn halfbroer Luca Marini ook al meerdere successen kende.

De appel valt niet ver van de boom geldt zeker voor Valentino, want zijn vader Graziano Rossi was ook een motorcoureur. Al van kleins af reed hij met karten en minibikes, waar hij dikwijls kampioen werd. Op de motor, een 125cc, mocht hij zich voor de eerste keer wereldkampioen noemen in1997. Hij droeg het nummer 46 als eerbetoon aan zijn vader die dat nummer ook droeg, alsook de Japanse motorcoureur Norifumi Abe, warvan hij grote fan was. 46 zou altijd zijn nummer blijven ! Toen hij met de motorraces stopte, kreeg hij als het ware het nummer mee. Niemand kon nog officieel met dit nummer rijden.

Afkomstig uit Wikimedia Commons.

Als je tegenwoordig Tavullia binnentreedt ademt het dorpje nog altijd Valentino’s geest, Een streetartiest vereeuwigde hem ook op een huis.

Ook het cijfer 46 verschijnt regelmatig in het straatbeeld !

De souvenirwinkel stat dan ook aan de buitenkant van de stadspoort, dus je moet er altijd langs ! Je kan je er ook officieel inschrijven in de fanclub.

Zijn bijnamen:

Hij kreeg verschillende bijnamen: eerst Rossifumi bij de 125cc verwijzend naar zijn idool de Japanse coureur Norifumi.

Bij de 250cc noemden men hem Valentinik om uiteindelijk bij de zwaarste categoie il Dottore of the Doctor als bijnaam te krijgen. Dit laatste doordat hij in 2005 een laurea honoris causa kreeg overhandigd in Communicatie en Reklame voor Organisaties aan de universiteit in Urbino. Soms noemde men hem ook the Goat– the Greatest Of All Time-

afkomstig uit Wikimedia Commons.

Zolang hij racete met zijn moto, bezochten jaarlijks heel veel fans, afkomstig uit heel de wereld,Tavullia. Een deel van de opbrengst van de fanclub ging dan ook naar bepaalde projecten van de gemeente. Zoals dit Yellow Park (kinder cross park) uit 2021. De kleur geel verwijst naar de kleur van zijn nummer 46.
In 2023 ontving hij de sleutels van Tavullia en werd zo ereburger. Doch de Nederlanders waren de Italianen voor: reeds in 2021 benoemden ze hem in Assen, waar het beroemde tt- circuit staat, al tot ereburger vanwege zijn 10 overwinningen daar.

Wandeling door Tavullia:

Tavullia zelf ontstond tijdens de late middeleeuwen onder de naam van Castrum Montis Pilos Tumbao. Tot voor WO II stond de gemeente dan ook bekend als Tomba di Pesaro of de hoogte bij Pesaro. Daarna veranderde het in Tavullia refererend naar de rivier Tavollo daar in de buurt .

Na de fanwinkel ga je direct via de oude stadspoort het centrum binnen. Het bord met de stadsnaam en de verkeersborden (die niet 50 als limiet hebben maar 46 !) zijn helemaal bedolven onder de taltijke stickers afkomstig van overal.

Je kan door de steegjes wandelen en genieten van het uitzicht:

Ettore Gamboli creerde nog een monument voor de coureur, dat men in 2023 inwijdde. Helaas mislukte onze foto ervan. De fans zullen er heen moeten gaan om het te zien. Hier bevindt het zich aan de buitenkant van Tavullia.

De San Lorenzo kerk

Iets buiten de muren bevindt zich ook nog de San Lorenzo kerk, die in 1930 gesloten werd door de slechte staat ervan. De kerk werd gerestaureerd in 1944, doch later in dat jaar ook totaal verwoest door een bombardement . Hier was nl een deel van de Gotische lijn, de verdedigingslijn aangebracht door de Nazi’s om zich te beschermen tegen de aanvallen van de geallieerden.
De bevolking liet zich echter niet ontmoedigen en in 1947 heropende de nieuwe kerk haar deuren, nu ook met een 35 m hoge klokkentoren.

Binnen ziet men de relikwieën van de heilige Pius, een jonge christelijke Romein die de martelaarsdood stierf tijdens het bewind van keizer Diocletianus in de 3 de eeuw n Ch. Hij werd in de Romeinse catacomben begraven, doch in 1796 verhuisde zijn relikwieën naar Firenze om datzelfde jaar nog in Pesaro bij de adellijke familie Zanucchi terecht te komen. In 1841 deed men zijn resten in een urn in de vorm van een jonge Romein, om dan met behulp van een ossenkar naar Tavullia vervoerd te worden. Eén van de omstaanders die langs de reisroute stond werd genezen van zijn hinkbeen. Daarna zouden er nog vele genezingen en wonderen volgen verricht door deze heilige.

Wie weet of Valentino hier ook nog een kaars brandde ?

Ook het schilderij bij het altaar mag gezien worden. Het Laatste Avondmaal van Martinelli Nicolò, il Trometta genoemd, uit 1568.

Tips:

Wie nog niet genoeg heeft van deze motorcoureur kan altijd de films opzoeken over hem: The Fastest (2011) en Hitting the Apex (2015) beide geregisseerd door Marc Neale.

Ook 2 stripboeken werden aan Valentino gewijd: Quarantasei, van Milo Manara en Fast 46 van Astrò.

Maar ook al heb je niets met motoraces, Tavullia is altijd wel leuk om te bezoeken ! Wie weet kom je dan Valentino Rossi zelf tegen …


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *