Ecco Le Marche

Apiro, één van onze buursteden, staat bekend om zijn internationale folklorefestival Terranostra, waaraan groepen van over de hele wereld deelnemen. Het festival vindt dit jaar (2024) in augustus voor de 51ste keer plaats.

GRATIS RONDLEIDINGEN IN APIRO:

Om deze reden heeft de lokale vereniging Proloco Apiro bedacht om in samenwerking met de plaatselijke scholieren gratis rondleidingen aan te bieden. Hiervan profiteren niet alleen festivaldeelnemers van over de hele wereld, maar iedereen kan meedoen!

Wat een geweldig idee ! Het maakt de plaats en de bezienswaardigheden bekender en tegelijkertijd leren de scholieren iets over hun omgeving en het beroep van een toeristengids.
Elke ging er vorig jaar(2023) heen, we laten haar aan het woord:

toen ik stipt om half tien aankwam bij de Proloco in Apiro op Piazza Baldini, vroeg ik of ik de rondleiding ook in het Engels kon krijgen. Dat was mogelijk, maar ik zou een paar minuten moeten wachten. Dit gaf mij de mogelijkheid om op het plein een cappuccino te drinken en het programma voor de Folkloredagen te bekijken.

Kort daarna vulden de Proloco-ruimtes zich met scholieren van verschillende leeftijden die als toeristische gidsen optraden. Ik kreeg twee gidsen ter beschikking: Elisa en haar klasgenote. Om ervoor te zorgen dat alles in orde was, hebben ze uiteraard een officiële goedkeuring gekregen als toeristische gids!

ENRICO MESTICA EN HET EERSTE ITALIAANSE WOORDENBOEK

Eerst liepen we langs het voormalige huis van Enrico Mestica. In het jaar van zijn dood, 1936, voltooide Mestica hier het eerste Italiaanse woordenboek. Het bevatte talrijke fascistische en nationalistische ondertonen, maar werd na de oorlog haastig herzien door Mestica’s zoon. Zo gebruikte men dit woordenboek tot de jaren zeventig op de Italiaanse scholen.

Ook op Piazza Baldini staat het monument voor degenen die tijdens de wereldoorlogen sneuvelden. Een vermoeide en ontgoochelde soldaat siert het monument, dat in 1923 werd opgericht en later werd uitgebreid met de namen van degenen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

DE SANT’URBANO KAPITTELKERK, DE ARTS GIANGIACOMO BALDINI EN DE PAUS

We bleven op het plein en bekeken de gevel van de kapittelkerk van Sant’Urbano, gewijd aan de patroonheilige van Apiro, Sint Urbanus. Het was gesloten door aardbevingsschade, maar er hingen foto’s van het rijke interieur aan het portaal.

In de 15e eeuw stond er een oratorium op de plek waar de kerk nu staat. Toen paus Urbanus VIII rond 1630 door de Apirese arts Giangiacomo Baldini werd genezen van een ernstige ziekte, schonk de paus hem een ​​groot fortuin. Baldini schonk het geld aan de stad Apiro toen hij stierf. Dit betekende dat de parochiekerk rijkelijk kon worden uitgebreid en herbouwd.

In het koor en de sacristie bevinden zich waardevolle schilderijen uit de 17e en 18e eeuw. Het interieur van de kerk is bekleed met karmozijnrood damast, dat tussen de 17e en 19e eeuw werd voltooid en ongeveer een zesde van de bouwkosten van de kerk vertegenwoordigde. Er bevindt zich tevens een anoniem, met goud versierd schilderij ,dat paus Urbanus laat zien hoe Maria naar de hemel opstijgt; op de achtergrond de Monte San Vicino.

De klok is nog opmerkelijker: hij werd in 1885 in Venetië gegoten en weegt 1.885 kilogram. Het transport naar Apiro werd gestopt in Cesena in Emilia Romagna zodat het publiek daar de klok kon bewonderen. Er wordt gezegd dat het Marchigiaanse bedevaartsoord Loreto tevergeefs veel goud heeft aangeboden om de klok voor hun basiliek te kopen!

DE SINT-FRANCISCUSKERK EN ANDERE GEBOUWEN IN APIRO

We liepen langs de Corso Vittorio Emanuele en passeerden de Chiesa di San Francesco, de oudste kerk in Apiro. Het werd gebouwd vóór de 12e eeuw en kreeg een barok interieur in de 18e eeuw. Ook deze kerk bleek gesloten, waardoor we alleen het Romaans-Byzantijnse portaal uit de 13e eeuw konden bewonderen.

Tegenover deze kerk ligt de voormalige basisschool, die nu wordt omgebouwd tot bejaardentehuis. Op de binnenplaats is de buste van Enrico Mestica te zien. Aan de overkant van de straat bij Villa Morelli, waar binnenkort een wellness-hotel komt, vertellen mijn gidsen enthousiast: “Er gebeurt iets in Apiro”. Eventjes verderop zagen we het geboortehuis van Giangiacomo Baldini, de lijfarts van paus Urbanus VIII.

HET TEATRO MESTICA EN DE BOOM MET DE 3TOPPEN.

We kwamen aan bij een ander hoogtepunt van het stadje: het Teatro Giovanni Mestica, vernoemd naar de pleegvader van Enrico Mestica. Ik kon met mijn gidsen naar binnen gaan en een paar foto’s maken. We schreven al eerder over de 100 historische theaters in de regio Marche.

Een paar stappen verder arriveerden we bij de Chiesa San Michele Arcangelo (Heilige Aartsengel Michaël). Ook deze betraden wij niet. Maar de leerlingen wezen naar de boom op het voorplein van de kerk, die drie toppen heeft.

Overigens zou een boom de plaats ook zijn naam hebben gegeven, want Apiro komt van “ad pirum” ( bij de Pirum). Het Latijnse pirum betekent peer, dus een perenboom diende destijds waarschijnlijk als geografisch referentiepunt voor de bevolking.

We wandelden een stukje door het stadje en trots presenteerden de gidsen me het uitzicht op het Sibillini gebergte, Monte San Vicino en Arcevia, waarvan je vanaf hier kunt genieten.

DE MADONNA DELLA MISERICORDIAKERK

Buiten de stadsmuren stond de enige kerk die open was: de 14e-eeuwse Chiesa della Madonna della Misericordia (Kerk van Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid). Wat maakte deze kerk zo bijzonder ? Men bouwde ze rond een muur beschilderd met fresco’s van de kunstenaar Ottaviani Nelli di Martino da Gubbio (1375-1444). De kerk vormde een referentiepunt voor de bewoners en de Madonna van Barmhartigheid werd vaak geraadpleegd vóór lange reizen of bij belangrijke beslissingen.

DE CIRCOLINO VAN APIRO

De terugweg voerde ons langs de stadsmuur, door een smal, pittoresk steegje naar het hoogste punt van Apiro, een vierkante toren, de Circolino (kleine cirkel) genoemd, omdat deze wordt gerund door de Circolo Cittadino (de plaatselijke dorpsvereniging).

Onze tour eindigde hier en ik volgde de twee Ragazze (meisjes) terug naar het startpunt. De rondleiding was gratis en er werd geen fooi verwacht. Maar ik koopte een koelkastmagneet met het panorama van Apiro en liet een kleine gift achter omdat ik de toer echt de moeite waard vond !

TIPS:

Vorig jaar (2023) organiseerde men de rondleidingen slechts tijfens vijf dagen. Dit jaar (2024) vinden ze elke ochtend plaats tot 25 augustus. Het begint van 10.00 uur tot 12.00 uur voor de Proloco Apiro op Piazza Baldini. Voor vragen of afspraken buiten deze tijden kan je bellen naar +39 333 1215 710.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *