Ecco Le Marche

 

We hebben dit steeds weer herhaald, le Marche is een unieke regio met voor elk wat wils ! De gastronomie, de natuur en de steden kwamen dan ook ruim aan bod in onze blog. Nu vonden we het hoog tijd voor wat cultuur !

Een gemakkelijke keuze want le Marche is rijk aan theaters ! Om deze reden wordt het ook “de regio van 100 theaters” genoemd. Eigenlijk … 101, volgens de meest recente studie uit 2004.

Theater in Urbino

theater Ancona

De traditie van theaters in Le Marche gaat terug tot de 18e eeuw, toen er bij een bevolking van amper 1 miljoen inwoners, 113 actieve theaters waren.

Tegenwoordig is het niet zo ongewoon om een ​​klein dorp te bezoeken en dan een prachtig theater te ontdekken. Neem bijvoorbeeld het gemeentelijk theater van Chiaravalle, in de buurt van Ancona,

of van Monte San Vito, dat ik tijdens een openmonumentendag van de FAI kon bezichtigen. Amper 150 zitplaatsen in wat ooit een olijfoliemolen was, maar in 1758 omgebouwd tot theater. 18 verschillende families bezaten dit gebouw en toen de gemeente het in de 20ste eeuw overnam om het te restaureren, moest ze met al die afzonderlijke eigenaars onderhandelen ! Het resultaat mag er zijn !

Theater in Monte San Vito

Theater in Monte San Vito

Theater in Monte San Vito

Theater in Monte San Vito

Elk theater heeft een verhaal te vertellen en  tevens een belangrijke artistieke waarde; vanwege het fresco gewelf, de houten loges of de mooie decoraties in de foyer, zoals bijvoorbeeld dat van Macerata met plaats voor 550 bezoekers !

Niet te vergeten de belangrijke personages die op de juiste plek belandden, om professioneel en artistiek te groeien. Denken we maar aan Rossini in Pesaro en Pergolesi in Jesi of Gaspare Spontini, geboren in Maiolati (het dorp werd na zijn dood naar hem vernoemd) of zelfs Anita Cerquetti, de sopraan uit Montecosaro. Vanaf de Renaissance werden theaters steeds belangrijker, niet onbegrijpelijk dus dat het muzikale erfgoed in Le Marche enorm toenam!

Theater Pergolesi Jesi

Toeval of niet, de dag vòòr deze post nl 13 /11 zal het 151 jaar geleden zijn dat de beroemde componist Rossini overleed en op 14 november 1774 zag een andere belangrijke musicus nl. Gaspare Spontini het daglicht.

Het operaseizoen in onze regio is tegenwoordig nog steeds erg belangrijk, maar de theaters worden ook voor theatervoorstellingen, dans performances en musicals gebruikt. Elk jaar ziet de agenda er dan ook steeds interessanter uit. Welk theater je ook kiest, er zal altijd wel ergens een optreden plaatsvinden.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *