Terwijl Laura dit artikel schreef, vielen er rondom haar allerlei kruimels van biscotti sbagliati (verkeerde koekjes). Mijn toetsenbord vulde zich met kruimels van de Kamille/abrikozen koekjes.
Waarom heten ze verkeerde koekjes ? Is er iets mis mee ? Nou nee, het zijn heerlijke maar bijzondere koekjes met witte chocolade, cacaopoeder en..zout. Een ongebruikelijke mix van ingrediënten, net zo ongebruikelijk als de hoofdrolspelers van dit verhaal: Jacopo, Gian-Luca en 18 hardwerkende jongeren van de kleine bakkerij genaamd Frolla ( verwijst naar de pasta frolla of zanddeeg).
In 2018 publiceerden ze de volgende video om hun pasgeboren koekjesfabriek Frolla aan de wereld voor te stellen.
Het bijzondere aan deze bakkerij ? de 18 hardwerkende jongeren zijn allemaal “sociaal (niet) bevoorrechte” mensen, zoals de biografie achterop de koekjesverpakking vermeldt.
Jacopo en Gian-Luca zijn de oprichters van deze kleine droomfabriek. Laura, Elke en ik hadden een lang gesprek met Jacopo, waarna we de jongeren aan het werk konden zien in hun kleine, maar volledig uitgeruste werkplaats.
Gian-Luca, die vroeger in een sociale coöperatieve werkte, was de voetbaltrainer van Jacopo, een jongen gepassioneerd door de bakkerswereld. Een speciale combinatie, waar het idee ontstond om een nieuw concept van bakkerij te openen, waar klanten de koekjes zouden kopen en waarderen, niet uit medelijden met de bakkers, maar vanwege de verukkelijke smaak van wat ze aten.
De bakkers in actie zijn allemaal jonge banketbakkers die aan de plaatselijke horecaopleiding afstudeerden, bij Frolla stage liepen en momenteel 4 uur per dag werken in deze koekjeshemel. (jammer dat we jullie in dit artikel niet de zoete, heerlijke koekjesgeur mee kunnen geven….die overal rondhing zodra we hun werkplek binnenstapten). Het betreft jonge mensen met een handicap, maar dit weerhield hen er niet van om een nieuwe baan te leren, alle fasen van de productie onder de knie te krijgen (van het bakken tot de verpakking) anderen te ontmoeten en ideeën uit te wisselen in een zowel familiale als professionele sfeer.
De eerste stappen waren echter niet gemakkelijk, om het met de woorden van Elisa Caporalini te zeggen. Als vrouw van de medeoprichter Gian-Luca, schreef zij over het hele verhaal het Italiaanse boek “Frolla – biografia di un sogno”. (Frolla – de biografie van een droom)
Er moest immers geld gevonden worden, alsook een werkplek en koekjesrecepten. Welke ingredienten gebruiken ? De belangrijkste ingrediënten moesten uit de omgeving komen, waardoor de koekjes een echt lokaal product werden.
Hoe de hele bureaucratie doorworstelen? Om uiteindelijk een geheel nieuwe identiteit op te kunnen bouwen.
Jacopo benadrukte dat Frolla niet mogelijk zou zijn geweest, zonder de grote steun van vele supporters, dichtbij en ver weg, die het bedrijf hielpen groeien. In 2017 organiseerden ze de eerste crowdfunding die de oprichting van een echt bedrijf ondersteunde.
Toen kwam Gianni, met zijn beroemde “Pasticceria Lombardi” in Osimo, die Frolla verrijkte met nieuwe recepten en zijn knowhow. Vervolgens dook daar Italo op, die de werkplaats en de machines gratis schonk.
Anderen hielpen bij het maken van het logo, de merchandising, de verpakking en alles wat achter een volledig werkende koekjesfabriekje zit.
Als sociale coöperatieve moet Frolla alles wat ze verdient binnen een jaar investeren in nieuwe projecten.
Zo zagen in mei 2018 het atelier en het verkooppunt het daglicht.
In maart 2019 werd de “Diversamente bar” (Anders-bar) geopend
In 2020 sloeg COVID toe, maar dat schrikte onze dappere bakkers en ondernemers niet af; ze probeerden een e-commerce platform te openen. Een schot in de roos zoals later zou blijken: tegenwoordig komt 30% van hun verkoop uit online aankopen.
In 2021 huldigden ze een bestelwagen in, om de ondertussen beroemde koekjes overal in Le Marche te vervoeren.
2021 was ook het jaar van de grootste erkenning: Frolla won de European Citizen’s Prize naast vele andere waardevolle kanshebbers. Het hele team vloog in mei 2022 naar Brussel (in 2021 waren er nog beperkingen vanwege Covid-19, en alleen Jacopo slaagde erin om te gaan) om een echte droom waar te maken.
Ook in 2022 stond Frolla niet stil; ze creëerden een master om mensen te helpen een start-up op te zetten naar aanleiding van bewustmakingsactiviteiten en voorbeeld van Frolla. In september, slechts enkele dagen na de verschrikkelijke overstroming die Le Marche trof, maakten ze een nieuw koekje “Briciole” (kruimels) dat 10.000€ opbracht om te doneren aan de mensen in nood.
Toch stopt Frolla nooit met dromen! Naast grote samenwerkingen voor kerst en privé-evenementen, gaat het volgende project over chocolade. Ze hebben inderdaad een heel klein atelier waar ze al gebak op basis van chocolade bereiden, maar hebben een nieuwe machine nodig om nog meer producten te bereiden (zoals chocolade paaseieren, chocoladerepen en nog veel meer).
Klik op de crowdfunding-link, als je ze wilt helpen.
Rijd je langs Osimo ? Stap dan even binnen in de “Diversamente Bar” voor een lekker ontbijt. Of koop hun smaakvolle koekjes of andere producten !
De openingsdagen en -uren: van dinsdag tot zondag van 8.00 tot 12.00 uur en van dinsdag tot vrijdag van 15.00 tot 18.00 uur.
Ben je niet in de buurt ? Geen probleem, bestel gewoon bij hun webshop ! Maar de keuze is niet gemakkelijk, kies je de passievrucht/frambozen ? Of de pistache/amarena of wat denk je van de kaas/peren combinatie ? In ieder geval smaken ze allemaal even lekker !!!
0 reacties