Ecco Le Marche

“Sneeuwt het soms bij jullie ?” vragen onze gasten in de zomer. Dan halen we ons fotoboekje uit 2012 naar boven, l’annata della grande nevicata (het jaar van de fameuze sneeuwval) waarbij er toen bijna anderhalve meter viel.  Eigenlijk zagen we hier al meer sneeuw dan heel ons leven in België /Nederland of Duitsland.

In het verleden beschouwden de mensen sneeuw altijd als iets nuttigs en positief , er waren dan ook geen auto’s en men leefde minder gehaast. Het zorgde voor vochtigheid in de grond, bescherming van de wintertarwe tegen de vorst en het zorgde ook voor wat rust. Zodra het begon te sneeuwen, stopte men de landbouwactiviteiten buiten en trok men zich  met heel de familie terug in de stallen, want daar was , door de aanwezigheid van het vee, de allerwarmste plek. De grootouders vertelden dan verhalen aan de kinderen, de mannen herstelden werktuigen of vlochten manden en de vrouwen hielden zich bezig met huishoudelijke klusjes.

Naast de sneeuwpret  verheugden zich de kinderen ook op hun ” sapa gelato” ; de moeders verzamelden nl.verse sneeuw, meestal van de bomen en overgoten het met zoete sapa, een typisch Marchigiaans product verkregen bij de persing van de druiven. De druivenmost werd uren gekookt in een koperen of stalen ketel boven het vuur en zonder deksel. Eenmaal gereduceerd tot 2/3 was de sapa klaar. De sapa vormde jarenlang het enige zoetmiddel voor de arme man, want suiker was veel te duur. Daar de bereiding ervan zoveel tijd vraagt, maakt de moderne boer het niet meer, alleen de traditionele oudere landbouwers nemen zich nog de tijd hiervoor. Bij hen kun je het nog proeven of in zeer gespecialiseerde delicatessenzaken;  ooit armenmensen suiker, nu is het een luxe product geworden.

De volwassenen echter genoten  van een  andere “gelato”. Zij overgoten de sneeuw met een speciale alcoholische drank, gemaakt met wilde kersen. Een ander typisch product waarover we een andere keer zullen vertellen.

Mjam misschien  zelf proberen want er viel ondertussen weer bijna 50cm sneeuw. Maar ja dan moet ik eerst eens op zoek naar sapa !

Met dank aan Cristiano Dellabella voor zijn foto en zijn herinneringen aan de sapa gelato

 


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *