Ecco Le Marche

Mijn Nederlandse schoonmoeder bezocht al in de jaren 4o een Montessorischool in Amsterdam. Tegenwoordig zijn er in Nederland 160 bassischolen en een 20-tal lycea die het Montessori principe volgen.

Weinigen weten echter dat Maria Montessori geboren werd in 1870 in Chiaravalle, een gemeente midden in le Marche.

geboorteakte van Maria Montessori.

Ze bleek een  zeer intelligent kind en na haar middelbare studies wilde ze graag medicijnen studeren. Helaas onmogelijk in die tijd voor een vrouw , dus koos ze voor wetenschappen. Na het behalen van het diploma kreeg ze een speciale toelating van Paus Leo XIII om toch als vrouw de artsenstudies te mogen volgen. In 1896 werd ze de eerste vrouwelijke arts in Italië.  Te  Rome stichtte ze de Casa dei Bambini voor kinderen met een beperkte verstandelijke ontwikkeling, daar ze merkte dat er een speciale aanpak nodig was. Ze besloot om zich in de materie te verdiepen en ging vervolgens psychologie studeren.

Haar Casa dei Bambini gaf aanleiding tot het oprichten van meerdere schooltjes en langzaamaan werd de Montessori methode wereldwijd bekend. Ze startte met  cursussen te geven in de USA en Engeland.  Door de komst van het fascisme tijdens de 30’er jaren  in Italië , werden de montessorischolen verboden  en vertrok ze naar Spanje. Doch de burgeroorlog daar liet haar dan uiteindelijk in Nederland  belanden waar het hoofdkwartier van de montessoribeweging zou komen. In 1939 reisde ze naar India, waarna de 2de Wereldoorlog uitbrak , waardoor ze pas aan het einde hiervan terug naar Europa kon..

Uiteindelijk stierf ze in 1952  in Noordwijk in Nederland waar ze ook begraven ligt.

 

Een uitzonderlijke vrouw die haar montessorionderwijs samenvatte met de uitspraak “Help mij het zelf te doen”, die aandacht voor de armen en minderbegaafden had en opkwam voor de kinder-en mensenrechten. Zij werd dan ook 3x genomineerd voor de Nobelprijs van de vrede in 49/50/51 en werd als  eerste vrouw op een Italiaans bankbiljet van 1000lire afgebeeld.

 

In le Marche vinden we ook een aantal Montessori kinderkribbes, kleuterscholen, basisscholen en middelbaar onderwijs. De gemeente Chiaravalle bouwde haar geboortehuis om tot een montessorimuseum waar men het speciaal lesmateriaal van toen en nu kan zien. Wie meer wilt weten over de Montessori pedagogie kan daar ook terecht.

 

 


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *