Ecco Le Marche

2022 was nog geen paar dagen oud, of Laura en ik bezochten het heropende geboortehuis van Maria Montessori, één van de belangrijkste feministen van de 20e eeuw. Bovendien de eerste vrouwelijke arts in Italie en nog veel meer.

We spraken eerder over het ongelooflijke leven van Maria Montessori in onze blog van de Internationale Vrouwendag in 2018. Bij die gelegenheid vernoemden we reeds het toen nog gesloten museum. Gelukkig werd het recent gerenoveerd en heropend.

Haar vader kreeg dit huis toegewezen toen hij in Chiaravalle arriveerde als inspecteur voor de plaatselijke tabaksfabriek. Een paar jaar na haar geboorte verhuisde het gezin naar Rome, waardoor het huis dikwijls andere bewoners kreeg en er zo geen antiek meubilair meer achter bleef.

De hechte band die ze altijd heeft gehad met haar geboorteplaats zorgde ervoor, dat de gemeente dit huis weer openstelde met video’s over haar verhaal en herinneringen, voorwerpen en principes die de kern vormen van haar wereldwijd bekende Montessori Methode en zelfs een kaart met haar reizen en alle Montessorischolen over heel de wereld.

De eerste kamer heet Kaartenkamer. De kaart hier is heel bijzonder, want het is een Dymaxion-planisfeer van de Amerikaanse architect Richard Buckminster Fuller die een wereldkaart toont zonder een bepaalde hiërarchie erin, met betrekking tot noord of zuid (zoals de Mercator-wereldkaarten dat wel deden), omdat de auteur het associeerde met een culturele vooringenomenheid. De spelden tonen haar reizen of de talloze Montessorischolen over de hele wereld. In dezelfde ruimte projecteert men naar keuze zeven video’s gewijd aan de volgende thema’s: het privéleven, het openbare leven, de 20e eeuw, Chiaravalle, de Case dei Bambini, de internationaliteit van denken en handelen. Er zijn ook enkele privé-items en een manifest uit 1950. Hoewel ze heel vroeg in haar leven Chiaravalle verliet, verwelkomde de burgemeester van Chiaravalle Molinelli haar met veel eerbetoon na haar reis in India.

De volgende kamer is de 3.0 kamer met technologische apparatuur ter beschikking van kinderen (iPads, videowalls en een digitale catalogus voor de ouders en leerkrachten).

De meest interessante ruimte voor ons, vormde de Method Room. De lange muur bevatte talrijke objecten en materialen die aan de basis liggen van de Montessori-methode en -omgeving. De kinderen worden niet door hun felle kleuren of hun vormen aangetrokken, maar vanwege de gemakkelijk herkenbare functie.

Gelukkig legde de gids, een Montessori-leerkracht de functies van de meeste voorwerpen uit, want voor ons niet altijd evident; ook de gemakkelijkste (aan de linkerkant) voor de kleuters!
Verrassend genoeg noemden enkele kinderen in onze groep, die het Montessori onderwijs volgden, probleemloos de namen en hoofdsteden van de Italiaanse regio’s, zelfs de jongsten onder hen !

Het huis is in maart maandags en dinsdags toe. De overige dagen afwisselend halve dagen en hele dagen geopend. 1 zondag per maand open.

Raadpleeg toch altijd de site voor de juiste uren of bel want we hopen echt dat het de komende maanden meer te bezoeken valt.
Reserveren : www.casamontessorichiaravalle.it of kijk op Facebook: https://www.facebook.com/casamontessorichiaravalle


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *