Ecco Le Marche

wat eten ze in le Marche met Pasen ? teveel om op te noemen.

ook hier betekent Paaszondag het einde van de vastentijd,  Quaresima genoemd.  Voor de boeren in Le Marche was nog minder eten dan ze sowieso al deden, een bewijs van hun gelovig zijn. Als gevolg daarvan was Paaszondag een moment van vreugde, geluk en … eten, natuurlijk. Vreemd genoeg was het paasontbijt zelfs nog belangrijker dan de lunch zelf. Inderdaad, families aten zelfgemaakte lekkere gerechten, van hartige tot zoete en kinderen schilderden eieren met een bepaald soort plant genaamd pingiovo  ( onze blauwe druifjes) .

Elk gezin had zijn eigen traditie, naargelang de gemeente waarin ze woonde. Het volgende mocht echter niet ontbreken: de typische Pizza di Formaggio (let op dat je niet verward raakt door de naam pizza, het is eigenlijk meer een hoog brood met verschillende soorten kazen), salami (Salame van Fabriano of Ciauscolo) en desserts, namelijk Ciambelle (cakes), Agnello(lam) Pizza dolce di Pasqua en nog veel meer!

De calcioni gebakjes, die we reeds in ons artikel over Serra San Quirico vermeldden, vormden een overgang tussen het zoete en hartige gedeelte. Een typisch paasgebak voor het gebied waar Laura en ik wonen, zodat Mamma Graziella ons het recept wilde verklappen van deze fameuze calcioni. De naam is afkomstig uit het dialect caciu of cacio, wat kaas betekent. Dat laatste kennen we vooral uit het gerecht van de Romeinse pasta cacio e pepe. Wie ze in het zuiden van le Marche wilt eten met name in Ascoli Piceno, moet dan wel piconi bestellen !

Ingrediënten:

Voor de vulling:

500gr geraspte pecorino
500gr geraspte parmigiano
12 eigeel
250gr suiker
geraspte citroenschillen van 2 citroenen

Voor het deeg:

6 eieren
100gr suiker
ca.500gr meel
85gr reuzel

Keukenschort aandoen en aan de slag !

Voor de vulling alle ingrediënten goed samen mengen en 24 uur laten rusten. De dag erna het deeg maken door ook alles samen te kneden tot een deegbal. Die uitrollen tot ca. 3 cm dikte. Cirkels van 10cm doorsnede snijden. Op elke cirkel wat vulling aanbrengen, daarna dichtvouwen. De boorden goed samendrukken en met een vork lijntjes duwen. De gebakjes met geklopt eigeel insmeren en dan met een schaar een kruis insnijden. Zo komt de kaasvulling tijdens het bakproces er gedeeltelijk uit en vormt zich zo als het ware een kaasvulkaan. Alle gebakjes in de oven  gedurende 30 min. onder 180 graden bakken.

Andere variaties zijn ook mogelijk zoals chocolade of fave (labbonen) vulling .

Nog extra hulp nodig ? Mamma Graziella helpt jullie graag:

Buon appetito en Buona Pasqua !


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *