Ecco Le Marche

Wie Mozart zegt denkt meteen aan Salzburg en omgekeerd , wie keizer Frederik II zegt, denkt aan ?

Toch werd hij  hoogstwaarschijnlijk (100% zeker is men niet) in een praaltent geboren op het marktplein in Jesi op 26 december 1194. Deze keizer, een kleinzoon van keizer Barbarossa, werd op de leeftijd van 4 jaar al wees. Daar hij nog te jong was om zijn vader Hendrik VI als koning van Sicilië en keizer van het heilige Roomse Rijk op te volgen , nam paus Innocentius III hem onder zijn hoede ; zijn kindertijd beleefde hij op Sicilië in een smeltkroes van culturen , waardoor hij ook Arabisch en  Hebreeuws zou leren. Op 16-jarige leeftijd werd hij tot keizer gekroond en had al een leven van veldslagen e.d. achter de rug om de heerschappij van zijn vader en grootvader terug te winnen over de Duitse keurvorsten en Sicilië. Hij bleef echter steeds in de clinch met de Lombardische steden en de verschillende pausen die elkaar opvolgden. Men verbande hem zelfs 2 keer uit de kerk . Zonder kruistocht maar via persoonlijke ontmoetingen met de Egyptische sultan Al Kmail werd hij gekroond tot koning van Jeruzalem.

Vooral in Zuid-Italië en in Sicilië zijn veel bouwwerken uit zijn tijd  overgebleven, denken we maar aan het mythische jachtkasteel Castel del Monte in Puglia (afgebeeld op de 1eurocent van Italië)

Volgens de overleveringen was hij zeer intelligent en ook geïnteresseerd in kunst en wetenschap. Men noemde hem dan ook niet voor niets Stupor Mundi, hij die de wereld versteld doet staan. Uiteindelijk stierf hij in 1250 en werd in Palermo begraven.

Onze zoektocht naar sporen van deze keizer in Jesi zou tot vorig jaar 2 vondsten opgeleverd hebben;

1. De piazza Federico II waar hij in de tent geboren werd. In het midden staat een obelisk en na de heraanlegging van enkele jaren geleden staan in het plaveisel op diverse plaatsen een tent en teksten aangebracht verwijzend naar de geboorte van Frederik II : ” In questa piazza nasce il 26 dic.1194 l’imperatore Federico II di Svevia” ( Op dit plein werd op 26 dec. 1194 keizer Frederik II van Zwaben geboren)
Tevens te zien op het plein,  een ronde, stenen plantenbak waarop dezelfde tekst valt te lezen als in het plaveisel, maar dan in het Arabisch geschreven.

2. Een standbeeld van de keizer  in 1994 gemaakt en geplaatst  door de Frederik II-Stichting van Jesi, ter gelegenheid van zijn 800e geboortejaar. Weliswaar buiten de stadsmuren achter de porta Bersaglieri, op een heel ongeschikte plek bijna onvindbaar voor toeristen of geïnteresseerden. Dit doordat het standbeeld een privé initiatief was en de gemeente toen weigerde om het binnen de stadsmuren te plaatsen. Doorheen de daarop volgende jaren vonden nog dikwijls talrijke discussies plaats en waarschijnlijk zal het standbeeld nu toch naast het museum verhuisd worden.

Want ja sinds vorig jaar telt Jesi er een nieuw museum bij, hypermodern en multimediaal waarbij het louter en alleen gaat over het leven van deze Stupor Mundi. Het museum staat aan het Federico II plein zelf, en neem je mee op reis doorheen het leven van Frederik II en dit 16 zalen lang. Een ongelooflijke beleving, het museum boeit meteen elke bezoeker, je ziet een projectie van de tent waarin hij geboren werd, allerlei vertellers getuigen van zijn leven, kortom er valt van alles te zien, te horen en aan te raken. Dus ook een aanrader voor kinderen. Voor wie de Italiaanse taal niet machtig is, er zijn audioguides beschikbaar in het Duits, Frans en Engels.

Ben je toevallig in Jesi ? Bezoek dan het Stupor Museum over de Stupor Mundi !!!!


2 reacties

A.e. Biesheuvel · 2 november 2018 op 07:08

Museum van. Stupor Mundi in Jesi,

Super mooi, echt bijzonder.

    isabelle · 3 november 2018 op 10:59

    Waarschijnlijk het modernste museum van le Marche.

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *