Ecco Le Marche

Jesi, volgens de legende ooit door de Griekse koning Esio gesticht, maar in werkelijkheid een nederzetting opgericht door de Umbriërs die dan uiteindelijk in de 4de eeuw v.ch. door de Senonische Galliërs werd ingenomen. In 275 v.Ch. na de slag Van Sentinum veroverden de Romeinen het hele gebied en ontstond het castrum Aesis.

Vanaf de 12de eeuw, de gouden eeuw voor Jesi, groeide de plaats uit tot een heuse graafschap met 20 kasteelburchten , de zogenaamde Castelli di Jesi. Tijdens de Palio wordt dat telkens herinnerd.  In 1194 werd keizer Frederik II hier toevallig geboren toen zijn moeder op doortocht was naar het zuiden van Italië. De stad zou zich dan ook vooral keizersgezind tonen in de toekomstige rellen tussen paus en keizer. In de 15de eeuw zou Jesi definitief deel uit maken van de Pauselijke Staten.

Einde 18de eeuw , begin 19de eeuw vielen ze onder Franse heerschappij om daarna vanaf 1860 deel uit te maken van het eengemaakte Italië. Het was ook de start van een industrialisering waarbij de zijde industrie een belangrijke rol zou spelen.

Jesi is een gezellig stadje, nog lang niet overspoeld door toeristen en ook de moeite waard om buiten de Palio te worden bezocht. We nemen jullie dan ook graag mee op verkenning door Jesi:

9 uur:

Ook deze keer ontkomen we er niet aan, ontbijten of fare la prima colazione. Er zijn talloze bars waar men zijn cappuccino en brioche kan eten, maar wij gingen naar Zoppi, voor de Jesini the place to be met de lekkerste croissants, koekjes en patisserie. Wil je pronken bij een etentje, neem dan altijd wat gebak van Zoppi mee. Het ligt iets buiten het centrum, en zodra we er binnenkomen, weet je niet waar te kijken en vooral te kiezen…zoveel lekkere dingen…50 jaar bestaan ze nu al, en de bediening uitermate vriendelijk. We bestellen knapperige croissants maar we krijgen nog van het huis allerlei zelfgebakken koekjes…..Ook de cappuccino smaakt.

10 uur:

we kunnen helaas niet alles proeven, terugkomen is dan ook de boodschap. We rijden naar het centrum en parkeren gratis bij de parking bij Porta Valle . De nog intacte imposante stadsmuren uit de 15de en 16de eeuw vallen meteen op ! Vooral dat ze op sommige plekken later als fundament dienden voor de woningen.

We betreden de stadspoort Porta Valle, waarbij we links nog zelfs restanten van de Romeinse stadsmuren zien.  Nu we nog fit zijn, starten we een wandeling door het middeleeuwse Jesi, want het gaat omhoog ! We zouden jullie natuurlijk een vastgelegd parcours kunnen beschrijven, maar veel leuker is te doen zoals wij deden, slingerend door de 13 de eeuwse straatjes waar je onverwachts op een mooie groene oase stuit. Weinig opgeknapte gebouwen waardoor het authentieke ervan af spat….ik verwacht elk moment een middeleeuwse burger te ontmoeten. Een regisseur die een middeleeuwse film plant met gratis decor…..hier moet men zijn ! In de wirwar van straatjes, ( maar wees gerust, verdwalen kan bijna niet want ofwel beland je aan de stadsmuur ofwel aan het grote Federico II plein ), ontdekken we zelfs restanten van een Romeins theater en een Romeinse cisterne.

   

Bij de Costa San Benedetto aangekomen, kun je via een volgende poort op de stadsmuren wandelen, langs de woningen en met een mooi panorama.

Eenmaal de Porta Bersaglieri bereikt, verlaat je het historische centrum. Loop eventjes langs de muur om dan aan de overkant een klein straatje in te gaan, de Vicolo Mastella.

Aan het einde van het steegje bereik je weer de stadsmuren, waarbij je het historisch centrum opnieuw betreedt via de Porta Garibaldi. Uiteindelijk komen we op de belangrijke Piazza Federico II, op de plek van de fontein zou keizer Federico II zijn geboren in 1194. Overal herinneren opschriften aan dit feit, zelfs in het Arabisch wordt deze gebeurtenis herdacht, want deze keizer onderhield vredevolle contacten met Arabische heersers. Hij groeide immers op in Sicilië, waar een grote Arabische gemeenschap leefde, en waar hij dan hun taal leerde.

Zijn standbeeld verhuisde vorig jaar dan ook naar de plek waar men het FedericoII museum installeerde.

Tegenover de wereldlijke macht bevinden zich de symbolen van de geestelijke heersers, het diocesaan musem gelegen in het palazzo Ripanti (18de eeuw) en de Dom van San Settimio de patroonheilige van Jesi, waar ooit een 12de en 15de eeuwse kathedraal stond . De  moderne bronzen poorten (2004) vallen meteen op in het overigens voor de rest 18 de eeuwse kathedraal. Let op de details !

Binnen valt onze blik meteen op de 2 marmeren leeuwen die ooit buiten aan de ingang van de oude kathedraal pronkten. San Settimio ligt uiteraard hier ook opgebaard en wordt jaarlijks vanaf 22 september 4 dagen lang herdacht met een reusachtige jaarmarkt. De arm van de heilige Romualdo kan hier ook bewonderd worden, de heilige waarvoor Fabriano en Jesi ooit hevige strijd leverden.

  

Och en dan zien we zelfs een speelhoekje voor de kinderen, zodat ze kunnen spelen tijdens de mis.

Op de hoofdstraat Via Pergolesi passeren we de boog die overblijft van het 16de eeuwse huis van de rijke familie Verroni. Kijk nu op de grond, een ietwat grotere vierkanten kassei springt in het oog….dit is het hoogste punt van Jesi nl. 96 m. hoog.

Langzaamaan rammelen onze magen en we bereiken uiteindelijk de Piazza della Repubblica waar het Pergolesi theater majestueus prijkt. Pergolesi een beroemde componist , op 4 januari 1710 te Jesi geboren, stierf jong maar verwierf wereldfaam met o.a. zijn Stabat Mater. Een mooi historisch theater dat sinds de 18de eeuw non stop talrijke opvoeringen en optredens kende. Het middeleeuwse gedeelte ligt nu achter ons en we stappen de 18de eeuw binnen.

12 uur:

Dichtbij het theater bevindt zich Numero Uno  een foccacceria in Jesi. Hier besluiten we wat te eten en te drinken , focaccia’s genoeg, het wordt moeilijk kiezen !

 

14 uur:

We kunnen er weer tegen. Nu zouden we een museum willen bezoeken, keuze genoeg. Het multimediale moderne FedericoII museum, alsook het speciale Bankmuseum bespraken we al in 2 andere blogs. Dus gaan we voor het Kunstmuseum, de Pinacoteca van Jesi. Hier mogen we helaas geen foto’s maken, jammer want de palazzo Pianetti (18de eeuw) waar het museum gevestigd is, blijkt een pareltje te zijn, vooral de grote galerij met rococo fresco’s en stukwerk verrast ons enorm ! Belangrijke schilderijen zijn de werken van de 16de eeuwse kunstenaar Lorenzo Lotto.

Ook te bewonderen het originele altaarstuk van Agabiti dat ooit in de kerk van de Eremo dei Frati Bianchi hing, het grottenklooster in Cupramontana

15.30 uur :

We lusten wel graag een ijsje, hiervoor gaan we naar de Viale Vittoria waar de gelateria Ciro e Pio sinds 1952 gehuisvest is. Zelfgemaakt ijs met de beste ingrediënten !

16.30:

Ondertussen gaan de winkels weer één voor één open en kan er op de corso Matteotti geshopt worden. Vanaf 17 uur lijkt de siësta voorbij want dan vult de winkelstraat zich weer vol mensen, tijd voor de passeggiata of flaneertijd. De corso eindigt uit de op de Arco Clementino.

 

18.30 :

We gaan aperitieven, de Jesini verraden ons hun insider tip: Caffè Europa. Je kan er te voet of met de auto heen want het ligt niet in het centrum. Blijf je liever in het centrum dan is Caffé Imperiale ook een goed adres.

Caffè Europa

Caffè Europa

Caffè Imperiale

19.30:

Avondeten , we kiezen voor Dietro le Quinte (achter de schermen) dat naast het theater ligt. Een keuken dat niet te traditioneel is waarbij de kok graag experimenteert met internationale gerechten. Een gezellig interieur, waarbij je in de zomer ook in de veranda of tuin kan zitten. Reserveren wordt zeker aangeraden tijdens het weekend.

Wie nog naar de kroeg wilt kan terecht bij Jack Rabbit of anders voldaan in bed kruipen bij één van de overnachtingsplekken die het VVV in Jesi aangeraden heeft !

In Jesi valt er nog veel meer te zien vandaar de volgende tips:

  • Het VVV organiseert in het toeristisch seizoen op vaste dagen begeleide wandelingen ook in het Engels. Altijd interessant om mee te maken, je kan dan bijvoorbeeld het theater en de historische bibliotheek bezoeken.
  • Koop eens een kaartje voor een opvoering in het theater Pergolesi , een hele belevenis.
  • Bezoek het Instituut voor de Marchigiaanse Enogastronomie, het IME, waar je de uitleg krijgt over wijnen en producten uit le Marche. Eventueel sluit je je bezoek af met een proeverij van die speciale producten.
  • Wie slecht ter been is kan altijd parkeren aan de Via delle Setaiole, hier is een lift waarmee je naar boven kan tot het historisch centrum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *