Ecco Le Marche

Het blijft twijfelen, een insidertip kan altijd teveel bezoekers of nieuwsgierigen met zich meebrengen, waardoor het geen specialeke meer is.
Doch dit strand vergt wat moeite om het te bereiken, waardoor de gewone strand-, zee- en zonaanbidder hier niet gauw komt. Dus wagen we het erop ! Waar bevindt zich nu dit geheime strand ?

Hiervoor begeef je je naar Ancona, de hoofdstad van de regio le Marche. De plek to be heet Il Passetto en ligt precies anderhalve kilometer tegenover de haven van Ancona. De hoofdwinkelstraat Corso Garibaldi eindigt op de mooie Piazza Cavour en vanaf hier wandel je op een echte flaneerboulevard il Viale della Vittoria. Verwacht je niet  aan toeristen kraampjes, bars e.d. nee het blijft een mooie schaduwrijke wandel laan langs statige huizen en villa’s. De Ramblas van Ancona maar dan zonder de toeristen rommel.

 

Deze groene laan  legde men aan na de eerste wereldoorlog tijdens de 20′ er jaren en eindigt op een prachtig monument,  il Monumento ai Caduti, (voor de gevallenen van WOI). Een imposant bouwwerk ontworpen door architect Guido Cirilli. De eerste bouwsteen plaatste de Italiaanse koning Umberto II op 1923 en in 1930 wijdde men het in. Volledig in witte steen van Istrië opgetrokken en prachtig afstekend tegen de blauwe zee en lucht.

Nu zijn we op de juiste plek aangekomen: het strand van de Passetto, want we bevinden ons in de Passetto wijk. Vanaf het monument loopt er een heel trappenstelsel tot aan de zee en het rotsstrand. Zodra het mooie weer begint, zonnebaden de Anconitanen hier op de brede armleuningen of dalen af naar de rotsen.

Wie minder goed ter been is, kan altijd vanaf 25 april de lift nemen, een reusachtig bouwwerk dat beheert wordt door de buslijndienst van de stad. Om die lift te nemen, koopt men een buskaartje kopen van 1 euro bij de tabacchi of bij de lift zelf.. Hiermee mag je dan naar beneden en terug naar boven. Van hieruit geniet men tevens van een prachtig panorama op de trappen en het monument.

Eenmaal beneden valt het op ,dat de kust hier langzaam begint te stijgen, inderdaad het maakt al deel uit van de Monte Conero park, de kliffenkust,waarover we reeds blogden. In de rotswand ziet men meteen talrijke gekleurde deuren , want hierachter hielden (en nu nog soms ) de vissers hun bootjes , hun boothuisjes dus. Tegenwoordig dienen ze vooral als strandhuisjes voor menig Anconitaan. die dan grottarolo wordt genoemd, de grottenbewoner.Hun hele hebben en houden voor hun strandvakantie ligt hier opgeslagen met dikwijls  ook een keukentje erbij. Altijd leuk om hier rond te slenteren, vooral als het seizoen terug opstart, want dan is iedereen ijverig aan de grote schoonmaak. Er zouden ongeveer een 500-tal van deze strandhuisjes in de rotswand zijn.

 

Hier kan men natuurlijk ook al zonnebaden maar je mist dan wel wat privacy, dus verder wandelen totdat je een grote rots  in het water bereikt , la Seggiola del Papa, de zetel van de paus. Hier kan je al een leuk plekje op de rotsen uitzoeken of gewoon verder over de stenen klauteren totdat je je stekkie gevonden hebt.

Voor de inwendige mens kan de meegebrachte picknick voldoen, maar men kan ook te recht bij het visrestaurant la Luna al Passetto, waar men met zicht op zee, heerlijk verse vis kan nuttigen. Van juni tot/met september alle dagen geopend, van oktober tot/met mei alleen de zondagen.

Parkeren in Ancona kan gratis bij de Dom of aan de vroegere fiera. Anders is het behalve op zondag overal betalend parkeren.

 


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *