Ecco Le Marche

Toch zal je tevergeefs de rijen zandheuvels zoeken , kenmerkend voor de aspergestreken in België en Nederland. Ook in de supermarkten liggen nergens bundels witte asperges. Wel groene, maar daarnaar zijn we niet op zoek. Want de asperges die wij bedoelen is de wilde variant die je midden april, begin mei in de bossen kan vinden.

Als leek ontdek je die niet zomaar, dan kun je beter meegaan met een geleide aspergewandeling ! Op 1 mei in Avacelli, één van de 9 castelli (kasteeldorpen) die  bij  Arcevia horen,  deed ik dat. Elk jaar viert Avacelli la Sagra dell’Asparago di Montagna (een sagra is een feest rond een gastronomisch product). ’s Morgens organiseert men de geleide wandeling rond het dorp , ’s middags en en ’s avonds kan men tagliatelle met wilde asperges eten, onder begeleiding van muziek. Tussendoor kan men lokale producten kopen aan de verschillende kraampjes.

De wandeling werd geleid door Sabrina Cesaretti, een natuurgids met een uitgebreide botanische kennis.  Samen met haar gingen we naar het bos ,waar ze ons alles uitlegde i.v.m. de aspergeplant, de asparagus acutifolius.

De plant lijkt erg op de gekweekte sierasperge.

Eenmaal deze plant gevonden, begint de zoektocht naar de scheut, want die is eetbaar en die verschijnt nu in de lente. Eenmaal gevonden moet men die het liefst aan de basis afsnijden, zodat er weer nieuwe scheuten zullen ontstaan. Nu is de kunst natuurlijk zijn /haar oog te oefenen in het ontdekken van die scheuten, vooral dat ze zelden mooi langs het bospad groeien. Dikwijls moet men halsbrekende toeren uitvoeren om überhaupt zo’n scheut te oogsten.

De beloning is echter groot, want met een mooie bundel kan je er simpele maar smakelijke gerechten  klaar maken. Doordat  deze aspergescheuten dun zijn, bezitten ze meer aroma’s dan de gekweekte soorten. Bovendien een uitstekende lentedieet voor wie graag zijn lichaam zuivert ! Ingewikkeld is het niet, je hoeft ze al niet te schillen dat scheelt al in tijd. Gewoon wassen, in stukjes snijden en dan verwerken in een omelet of in olie bakken en dat bij de risotto of de tagliatelle doen. Klaar is kees.

Op het einde bedanken we Sabrina voor de leuke wandeling (die in een volgende post beschreven wordt), om daarna aan te schuiven om tagliatelle met asperges te eten.

Buon appetito


2 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *