Ecco Le Marche

zoals beloofd nemen we jullie nu mee voor een mooie wandeling langs Avacelli. Een 4 km lange lus,met slechts 1 stijging, dus geschikt voor de meeste toeristen en hun kinderen.

We starten in het moderne Avacelli waar je gemakkelijk je auto kwijt kan. Dan is het even enkele meters naar boven wandelen tot het historische kasteeldorp, dat nu ook nog bewoond is. Aan de mooie roze en  blauwe strikken zie je dat er zelfs nog kinderen geboren worden. Neem de tijd om door de nauwe steegjes te slenteren en te genieten van de mooie uitzichten. De oude waterpomp functioneert ook nog. Probeer het maar !

Het vroegere Castellum Avacellorum behoorde tot de 9 castelli van de grotere gemeente Arcevia en beschermde deze stad vooral tegen de aanvallen van Serra San Quirico. Getuige hiervan vormt de nog intacte verdedigingsmuur.

We verlaten Avacelli door de poort en dalen nu af langs een bospad, met aan de rechterkant een houten leuning als ondersteuning. We blijven naar beneden gaan en bereiken dan een gebouw dat al jaren door de Duitse eigenaar gerestaureerd wordt. Dit was de vroegere douane en de eerste nederzetting van het vroegere Avacelli. Hier strekte zich immers het Longobardisch gebied uit dat aan het Byzantijnse gedeelte grensde.

Onderweg bedwelmen de heerlijke geuren van de bloeiende acacia’s en gouden regens je. Wilde asperges vind je rond april/mei alsook de talrijke orchideeën en andere flora .

orchidee/orchid

orchidee/orchid

leeuwenbek/snapdragon

gouden regen/golden rain

Het pad eindigt aan de grote weg en we draaien naar rechts om de asfaltweg te volgen totdat we rechts een zandpad zien met het bord Chiesa Sant’ Ansovino. Dit slaan we in. Inderdaad een Romaans kerkje gewijd aan de Longobardische bisschop Sant’ Ansovino uit Camerino. Een kerkje uit de 11de eeuw gebouwd in Romaanse stijl met de typische rondbogen en kleine vensters. De tempeliers zouden dit kerkje ontvangen hebben begin 13de eeuw tot begin 14de eeuw hun orde door de paus verboden werd.

In 2013 restaureerde men het volledig, doch helaas slechts af en toe toegankelijk voor het publiek. Ik had het geluk om tijdens de aspergewandeling tevens de kerk van binnen te mogen zien. Het interieur valt op door de fraai versierde kapitelen en de mooie fresco Madonna met Kind uit de 15de-16de eeuw.

We verlaten het gebouw en volgen het pad rechtdoor, de weg die menige paus aflegde tussen Genga en de badplaats Senigallia. Bij het bordje 141 slaan we rechtsaf, voortdurend begeleidt door de prachtige natuur. Nu volgt het steilste stuk van de hele route, want het gaat omhoog, Avacelli ligt immers op een hoogte. Maar voor je het weet beland je terug in het kasteeldorp.

In het moderne Avacelli bevindt zich een kleine bar en soms is er ook een bar in het historisch gedeelte geopend. Aangeraden dus om zelf wat eetbaars of drinkbaars mee te nemen. Door de grote hoeveelheid schaduw kan men deze wandeling ook gemakkelijk in de zomer uitvoeren.

Is deze wandeling te gemakkelijk, download dan de langere wandeling rond Avacelli, die de podisti uit Cupra Montana afleggen !

Buona passeggiata.


2 reacties

Luciano Ferro · 25 augustus 2018 op 09:59

Sleutel van de kerk is verkrijgbaar tegen afgifte van een identiteitsbewijs in de bar op het kruispunt.

    isabelle · 29 augustus 2018 op 14:38

    dankjewel voor de tip. Grazie per questa informazione !

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *