Ecco Le Marche

Onze wandelroute brengt ons vandaag naar een watermolen , die al generaties lang, tarwe, spelt en mais maalt met behulp van waterkracht. Een mooie combi wandeling: Marchigiaanse natuur gecombineerd met een interessant einddoel.

Het aantal mensen met glutenallergie of glutenintolerantie stijgt elk jaar. De moderne graansoorten met een hoog percentage gluten verklaren gedeeltelijk deze toename aan allergieën. Meer gluten in het graan laat het deeg sneller en gemakkelijker rijzen waardoor bakkers niet meer zo vroeg moeten starten met hun werkzaamheden. Oude graansoorten zoals spelt bezitten veel minder gluten en de laatste jaren stijgt de belangstelling voor deze gezondere graansoorten ook in Le Marche .

 

 

Komende vanuit Cupra Montana nemen we de weg richting Apiro tot aan het kruispunt Colognola/ Apiro. Hier parkeren we . We nemen de weg Contrada Ca’ di Chiocco richting Valcarecce,  een tour langs mooie natuur en we vangen zelfs een glimp op van het meer van Cingoli.

Deze weg volgen we tot een t-weg, we draaien naar links tot de volgende t-weg, nu naar rechts afslaan. We passeren het gehucht Valcarecce, een paar huizen groot. Dan altijd maar rechtdoor.

Uiteindelijk bereiken we ons doel de molen van de familie Bravi. 7 jaar geleden bezochten we met de podisti wandelgroep uit Cupra Montana deze watermolen, toen nog gerund door de oudere generatie.

De jongeren namen het over en brachten hier en daar wat kleinere veranderingen aan, maar het blijft een watermolen dat tegenwoordig biograan (tarwe of spelt), biomais en gewone mais maalt met behulp van water. Wij waren er nu met de Europese molendagen, dan krijg je natuurlijk een volledige rondleiding. Het water komt vanuit het meer van Cingoli in de rivier de Musone gaat dan over in een 1.1 km lang kanaal en wordt opgevangen in een waterbekken.

Een deel van het water drijft de molen aan, het andere deel laat sinds enkele maanden een waterkrachtcentrale functioneren. We dalen af via een wenteltrap in de ondergrondse centrale . Hier wordt 65kwh stroom geproduceerd.

De molen binnenin is natuurlijk ook interessant om te zien. Reusachtige molenstenen malen de ingrediënten tot meel. Met een hendel kunnen ze de verschillende hoogtes van de stenen regelen en met een andere hendel de hoeveelheid water en hiermee dus de snelheid van de draaiende stenen.

Het eindproduct verkopen ze ook. Dergelijk gemalen meel blijft altijd wat grover dan het geraffineerde meel uit de fabrieken. Door het laag aantal gluten kan je het niet gebruiken in een broodmachine of je moet het mengen met modern meel. Het maismeel levert een heerlijke polenta op.

Na het bezoek wandelen we verder richting Colognola. Nu is het klimmen geblazen. Op de 2 sprong maken we even een draai naar rechts tot het wijnhuis Cantina Colognola Tenuta Musone. 

Het is een moderne wijnkelder die de bezoeker met een reusachtig kunstwerk in de vorm van een paard verwelkomt. Wijnproeven doen we een andere keer,  we komen terug op onze passen en wandelen nu naar Colognola via de strada Colognola. Een klein gehucht met een eigenaardige kerk, eclectische stijl, ooit getroffen door de bliksem en al jaren in de steigers.

Eenmaal voorbij dit gehucht verandert de straatnaam in Contrada Montalvello die dan weer eindigt op de parking.

Goed nieuws voor de minder sportievelingen onder ons of voor wie slecht ter been is, je kan het ook volledig met de auto afleggen. Wie liever een deel door het bos loopt, kijk dan maar op de site van de podisti.

 


1 reactie

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *