Ecco Le Marche

Tromgeroffel……reikhalzend kijkt het volk naar de stadspoort.

Alle ogen gericht naar de ridders te paard, de pages die hen begeleiden….daar zijn ze…. de kasteelheer en zijn dame gevolgd door de jonge adel.

Maar het spannendste moet nog gebeuren,  zullen de afgevaardigden van de verschillende castelli (kasteeldorpen) opnieuw hun vaandel of palio tonen aan de kasteelheer ? Dat doen ze , opluchting bij het volk , want dat betekent weer even vrede. Een castello die zijn palio weigert te tonen, betekent rebellie tegenover de kasteelheer, wat meteen afgestraft wordt door een militaire aanval.

Maar nu kan het feest echt beginnen, welk castello zou dit jaar tijdens het toernooi zegevieren ? Na de wedstrijd zal men zich te goed kunnen doen aan eten en drinken, ook het volk geniet mee en dat alles begeleid met jongleerders, steltlopers en rondtrekkende muzikanten.

Zo speelde zich een palio waarschijnlijk af tijdens de 13 de eeuw in Italië. Het is de tijd van de kasteeldorpen, waar veelal rijke adellijke Italiaanse families de scepter zwaaiden. Jesi, toen nog een graafschap, telde  een 20-tal castelli of kasteelburchten. Jaarlijks moesten de plaatselijke castelli hun trouw aan Jesi bewijzen  Dit gebeurde tijdens de feestdag van de patroonheilige, San Floriano op 4 mei. De afgevaardigden van elke castello droeg dan een groot vaandel , de bewuste palio, met de afbeelding van de heilige Floriano en presenteerde deze aan de heer van Jesi. Zo wist deze dat hij weer op de trouw en hulp van deze castello kon rekenen.

Natuurlijk ging het hele gebeuren gepaard met grote festiviteiten, zang, dans , muziek ,jaarmarkten en toernooien. Oorspronkelijk refereerde het woord Palio naar de vaandelpresentatie, met de eeuwen werd het synoniem van de toernooien.

Tegenwoordig denkt men wereldwijd bij het horen van het woord Palio meteen aan de beroemde paardenrace van Siena. Doch in heel Italië organiseert men palii , dikwijls zonder paarden.

In Siena , wellicht de meest bekende palio , is dit nog altijd een paardenwedstrijd, op andere plaatsen symboliseren de wedstrijden eerder de plaatselijke tradities. De strijd gebeurt nu tussen de verschillende contrade (wijken)of porte (poorten )  Overal hangen er vlaggen uit, waarbij elke wijk of porta een eigen vlag heeft.

In Cupramontana, de hoofdstad van de heerlijke Verdicchiowijn bestaat de palio uit een wedstrijd wijntonnen rollen. De verschillende contrade of wijken houden dan tegen elkaar een wedstrijd om wie het snelst wijntonnen kan rollen op een bepaald parcours.  Het gebeuren heeft plaats op 26 mei, het feest van de patroonheilige San Eleuterio.

De bekendste Marchigiaannse palio vindt in Ascoli Piceno plaats: nl.de Quintana.  Net als in Siena een wedstrijd met paarden die zowel in juli als in augustus doorgaat.

Op vakantie in le Marche ? Dan krijg je vast en zeker de gelegenheid om een palio mee te maken, een onvergetelijke ervaring.

 

 

 

 

 


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *