Ecco Le Marche

Magnalonga, dialect voor magna= eten en longa= lang. Heel lang eten dus. Vorige zondag organiseerde de volksdansgroep Massaccio uit Cupra Montana zo’n lang eetfestijn. Van tevoren inschrijven was wel vereist, want de organisatoren wilden toch enigszins een idee hebben voor hoeveel personen gekookt moest worden.

’s Morgens meldden zich rond de 300 mensen aan , iedereen kreeg zijn/haar bonnetjes voor de maaltijden en de drank, petjes zolang de voorraad strekte en de wandeling kon beginnen. Men wandelt nl. van punt tot punt rond Cupra Montana, waarbij elke stop je voorziet van eten en drank. Tegen 10 uur vertrok de mensenkaravaan, richting voetbalstadion. Daar , onder de bomen ontvingen we het ontbijt, 2 panini’s gevuld met lonza en prosciutto. Als drank Verdicchio wijn natuurlijk of water voor diegenen die dit Frueshoppen te vroeg vond.  Enkele musici vergezelden ons, zodat de ambiance verzekerd was.

Na het ontbijt vertrokken we voor een wat langere afstand naar een wijn/agriturismo. Hier wachtten de eigenaars ons op met hun wijnen en aperitivo hapjes ! Meer musici voegden zich bij ons en de bekende saltarello werd gespeeld en gedanst.

Na een aperitivo volgden de antipasti, hiervoor daalden we verder naar beneden om bij een andere boerderij aan te komen. Heerlijke antipasti bestaande uit frittata, focaccia, kip, zucchini en de bekende olive ascolane. De weergoden waren helemaal van de partij en het was enigszins “vechten” om een schaduwrijke plaats.

Hierna , wisten we, volgde een sterke klim naar het volgende punt, de oude steenfabriek. De beloning was groot, een primo pasta naar keuze rosso /of bianco. Weer een andere wijnhuis zorgde voor de wijn. Hier kon men zich tevens inschrijven voor de ploegwedstrijden die op het volgende punt zouden plaatsvinden. Tijdens het eten zongen de musici oude volksliederen in het dialect.

Nog een kleine klim naar het park Colle Elisa, heerlijk schaduw, speeltuin voor de kinderen en hier mochten we dan onze secondo afhalen, BBQ vlees met gegratineerde groeten en watermeloen toe. Het dolce vita gevoel was compleet. Van jong tot oud alleen maar genieten.

Maar het dessert wachtte ons op, riepen de organisatoren om, daarvoor moesten we tot aan de bakker in het centrum van Cupra Montana lopen, hier kregen we visciola (wilde kersen) wijn en allerlei heerlijke gebakjes. Intussen wees de klok al 19 uur aan. Het was inderdaad een lang eetfestijn, lekker  (onvoorstelbaar hoe men toch lekker kan koken voor zoveel man) gezellig en zeer goed georganiseerd.

Mocht je in le Marche op vakantie zijn, let dan op of er ook een Magnalonga plaatsvindt.

deze datum geven we je alvast mee: zaterdag 23 juni in Fabriano. Be there !!!!!!


5 reacties

Marion · 14 juni 2018 op 19:34

Wat een leuk initiatief!

isabelle · 15 juni 2018 op 19:34

Inderdaad Marion, was voor de 2de keer dat ze het deden. 23 juni is zoiets gelijkaardig in Fabriano.
groetjes
Isabelle

Alice Buiarelli · 16 juni 2018 op 12:36

Is er ook zo’n evenement in september, tussen de 8e en de 23e?

  isabelle · 17 juni 2018 op 11:49

  Dag Alice,
  in september beginnen de wijnfeesten overal, als je op deze site kijkt zie je de mogelijkheden voor september in le marche. https://www.marcheinfesta.com/calendario/settembre.htm

  helaas geen Magnalonga te zien of het zou heel plaatselijk moeten zijn. Niet alle gemeentes publiceren hun evenementen. Dus wie weet is er in jouw buurt toch eentje ?
  buone vacenze
  Isabelle

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *