Ecco Le Marche

24 juni, tijd om weer op stap te gaan in de natuur om….nee niet om asperges te zoeken, die tijd is nu voorbij, maar om Sint-Janskruid te plukken.

24 juni is het ook San Giovanni dag of de feestdag van de heilige Johannes de Doper waarbij men hier bijvoorbeeld nocino (notenlikeur) maakt, Acqua (water) van San Giovanni, maar ook olio iperico, olie van St Janskruid,  hypericum perforatum in het Latijn. De plant draagt de naam van St Jan en wijst er dus op, dat die rond 24 juni bloeit en dat ie dan ook op zijn best is. Vroeger gingen de gewone mensen niet naar een apotheek, veel te duur, maar gebruikten ze de wilde planten (die wij vaak als onkruid beschouwen) als geneesmiddel.

Waarom zouden wij ook olio iperico maken ? Het blijkt een fantastisch middel tegen brandwonden, tegen rheuma en tegen rimpels. Bovendien is het gemakkelijk te maken, zoals het filmpje het aantoont:

Pluk de gele bloempjes rond  24 juni. Stop ze allemaal in een glazen pot, de bloempjes tot aan de rand met olijfolie of een ander goede plantaardige olie begieten, een deksel erop en de pot 40 dagen lang in de volle zon zetten. Regelmatig schudden . De gele kleur verandert langzaam in een rode tint. Na 40 dagen, de olie filteren en die dan koel en donker bewaren. Ziezo de wonder olie is klaar.

Wie wilt er niet zo’n goedkope anti rimpelcrème in huis hebben ?Bovendien hoef je er niet speciaal voor naar le Marche te reizen, want deze plant komt ook in Nederland en België voor !

Doch opgelet: NIET IN DE ZON GAAN, als je de olie op je huid gesmeerd hebt, want dat veroorzaakt brandwonden.

 


2 reacties

Emie · 22 juni 2018 op 21:49

Ga het opnieuw proberen, vorig jaar ging het schimmelen. Maar ik zette het potje koel weg. Al doende leert men.

    isabelle · 27 juni 2018 op 21:49

    succes ermee !!!

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *