Ecco Le Marche

Het is weinig bekend dat een aantal  Marchigiaanse steden een ondergrondse gangenstelsel bezitten, bestaande uit gangen die ooit allemaal met elkaar verbonden waren.

Je kan dan zomaar in een stad wandelen zonder te weten dat de verbluffende schoonheid onder je voeten verborgen ligt. Vandaag verkennen we dan ook Camerano, een klein dorpje in de buurt van Ancona, wiens centrum vol met klassieke gebouwen staat. In minder dan een half uur heb je alles in deze kleine gemeente wel bezocht. Maar dan mis je wel het belangrijkste: het  geheimzinnige ondergrondse gangenstelsel of le Grotte di Camerano.

Het zijn labyrintische ruimtes waarschijnlijk gebruikt als onderdak , rituele plekken en opbergplaatsen. Niet te vergelijken dus met de natuurlijk gevormde grotten van Frasassi, of met de oude kelders van Cupramontana die eerder bedoeld waren als eenvoudige opslagruimten. Waarschijnlijk dateren de oorspronkelijke Grotte uit een zeer ver verleden, maar momenteel blijft er niets meer over uit dat tijdperk; de kelders die men vandaag bezoekt paste men aan en breidde men uit vanaf de Middeleeuwen tot de eerste helft van de 20e eeuw, of tijdens het laatste gebruik tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De versieringen, details en tongewelf plafonds in De Grotte di Camerano bewijzen de verwezenlijking ervan door mensenhanden . In de beginjaren dat ik in le Marche woonde, opende men ze sporadisch voor het publiek; slechts een klein gedeelte was te bezoeken en ik herinner me dat de ingang zich zelfs achter de kelderdeur van een winkel bevond.

Tegenwoordig vertrekt men bij het VVV en samen met een gids daalt men af voor een tocht van anderhalve uur.
Het gangenstelsel is lang, verdeeld in verschillende kamers en bevindt zich 20 meter onder de grond. Soms zijn de ruimtes verbonden met een gebouw dat erboven staat. In totaal zijn er drie soorten Grotte, waarvan er één waarschijnlijk een kerk was. De archeologen vermoeden dit , zowel door de positie recht onder de huidige kerk, als de mond-tot-mondreclame die soms beter werkt dan historische vondsten!

Natuurlijk heersen hier ook de gebruikelijke legendes voor donkere, ondergrondse en mysterieuze plaatsen ; graag vertelt men over de bijeenkomsten van ketterse sekten, monniken, en tempeliers en / of de Ridders van Malta. Wie weet feestten ze hier uitbundig met elkaar ? ?

Naast de gewone rondleidingen kan men de magie van deze Grotte ook op een andere manier beleven, de levende kerststallen tijdens de kerstdagen, de griezelverhalen bij Halloween enz..

Wil je een voorproefje  van dit gangenstelsel ? Raadpleeg de virtuele tour van Google Maps

Elke rondleiding moet worden geboekt bij het plaatselijke VVV. De temperatuur binnenin is meestal rond de 14 ° C, dus vergeet niet om ’s zomers een vest mee te nemen. Houd er rekening mee dat je in je sportschoenen moet gaan, hoge hakken of sandalen zijn niet toegestaan.

 


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *