Ecco Le Marche

Reeds in het begin dat we in le Marche kwamen wonen, vonden we regelmatig stekels in onze grote tuin ! Van welk dier kon dat nu zijn ? Bij navraag bleken ze afkomstig van het stekelvarken. Kwamen die hier dan voor ?

Oorspronkelijk leefden ze uitsluitend in de Afrikaanse Sahara, Azië en Amerika. De Romeinen importeerden ze echter naar Italië voor het vlees. Blijkbaar maakten ze regelmatig deel uit van Romeinse banketten. In Umbria waar mijn zus woont, hoorde ze dat in het verleden de arme boeren bij gebrek aan beters, deze dieren vingen en opaten.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Westafrikanisches_Stachelschwein.jpg

Als je hier op vakantie komt, zal je ze overdag nooit zien, want het zijn echte nachtdieren. Daarom vind je ze helaas ook dikwijls  aan de kant van de weg, overreden door een voertuig. Mocht je ’s nachts op de strada bianche (witte zandwegen) rijden, dan zal je er regelmatig ontmoeten. Het stekelvarken zal zich helemaal groot maken, zodat de stekels goed opvallen. Maar ze werpen geen stekels weg, dat is een mythe. Bij een aanval, zullen de stekels zich losmaken en zich hechten aan het andere dier, waarna deze  vaak dan aan zijn besmette wonden overlijdt.

Je zal ze meestal per 2 aantreffen want ze leven in koppels samen met hun kroost. Elke, de Duitstalige blogster, was nieuwsgierig naar het nachtelijke wildleven op haar domein, dus plaatste ze een nachtcamera. Hier zag ze dan hoeveel dieren haar bezochten waaronder ook de stekelvarkens !

Ze hebben één groot nadeel, het zijn net zoals de everzwijnen echte woelers en kunnen hele moestuinen, grasvelden en siertuinen vernielen. Een goede omheining is dan ook een goede aanrader !

 

 

 

Categorieën: Uncategorised

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *