Ecco Le Marche

 

Af en toe doet het opsnuiven van frisse zeelucht wel deugd, ook aan een bos-en bergmens zoals ik !

In le Marche keuze genoeg met de 170 km lange kustlijn, en de 17 badplaatsen die de Bandiera Blu (blauwe vlag) erkenning kregen, waardoor ze nu de derde plaats bekleden in Italië. Een Europees certificaat die a.h.v. bepaalde milieu criteria uitgereikt wordt. De stranden zijn zeer gevarieerd: van het beroemde zacht glooiende “fluwelen zandstrand” in Senigallia,

tot de rotsachtige kliffen van Monte Conero met zijn kristalheldere water en verborgen baaien, die vaak alleen per boot of te voet bereikbaar zijn.

 

Van populaire kustplaatsen zoals Gabicce Mare in het noorden tot de met palmen bedekte stranden in het zuiden bij San Benedetto del Tronto, Civitanova Marche of Porto Recanati.

Vanaf midden juni openen de Bagni , waar je tegen een bepaald bedrag ligstoelen en  parasols kan huren en beschikt over voorzieningen zoals kleedkamers, douches, toiletten, kinderspeelspullen voor de kleintjes en vaak een strandbar voor volwassenen. De Bagnino, de badmeester, zorgt voor alles, van het huren van ligbedden en parasols tot de rugcrème van alleenstaande oudere vrouwen. Vaak hebben de families een “stam” -Bagno, waarnaar ze elk jaar terugkeren, en “waar ze elkaar kennen.”

Elke badplaats is overigens verplicht om ook een aantal gratis stranden ter beschikking te stellen, de spiagge liberewaar je dan je eigen voorzieningen meeneemt. Als we geen zin hebben om van alles mee te sjouwen doen we tegenwoordig zoals de Italianen; we huren ook een ligstoel en parasol ! Let op, hoe zuidelijker van de Monte Conero hoe goedkoper, zeker als je bij die strandtent ook nog een maaltijd nuttigt !

De stranden zijn goed onderhouden: in de winter duwen graafmachines het kostbare zand opzij om het te beschermen tegen erosie door wind en water. Voor het nieuwe seizoen worden de stranden schoongemaakt en wordt het zand terug op zijn plaats geduwd. Maar eerst zeven speciale machines het zand nog eens om het te verfijnen en om het daarna mooi uit te harken. Nu kunnen de parasols geplaatst worden, secuur uitgemeten m.b.v. touwen en maatstokken.

Nu nog wat zon en het strandseizoen kan weer beginnen !

Nog enkele tips:

– Ben je niet gebonden aan schoolvakanties ? Kom dan in juni, midden juli en einde augustus, september. De grote drukte met alle Italiaanse families is immers tijdens augustus waarbij de week rond 15 augustus (Ferragosto) de kroon spant. Daarbuiten en zeker tijdens de weekdagen valt de massa enorm mee.

– Bij Portonovo kan je de mooiste zonsopgangen fotograferen !!!

– ’s Avonds uitgaan ? De meeste bagni organiseren tijdens de zomer happy hours en /of dansavonden !

 

 

 


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *