Ecco Le Marche

Op zoek om op Sint Valentijn een romantische wandeling te maken naar een romantische plek en om daarna een romantisch dorpje te bezoeken? Het middeleeuwse plaatsje Torre di Palme dichtbij de kust is dan the place to be !

Net voordat je het dorp binnentreedt, zie je een bord met hierop de wandeling naar La Grotta degli Amanti (de Grot der Geliefden). Maak er een foto van zodat je dan probleemloos de wandeling kan maken want die is niet altijd even duidelijk aangegeven. Mijn man en ik wandelden er enkele dagen voor 14 februari, maar het blijkt ook een aanrader voor de zomer want bevindt zich bijna helemaal in het schaduwrijke Cugnolo bos.

Aan de ingang van het bos staat nog een bord met de uitgestippelde wandeling. Via een open plek, beginnen we aan onze tocht op een pad dat het bos ingaat. Kort daarop lopen we langs een kloof waarbij tegenover ons hoog op de klif het mooie kasteeldorpje Torre di Palme verschijnt. Vroeger kon je blijkbaar tot aan de rand van de kloof komen, maar dat is nu afgesloten, waarschijnlijk wegens teveel erosie gevaar.

Zo gaan we via houten bruggetjes en een picknickplaats steeds dieper het bos in. Zelfs een bamboebos doorkruisen we.

Uiteindelijk belanden we bij een kruispunt waar we links af naar de grot gaan. Was de hele wandelweg best gemakkelijk en voor iedereen doenbaar, blijkt het laatste stuk iets moeilijker; via een leuning uit sterke koorden moet je je zelf hoog hijsen, daarna nog een stukje gaan om dan iets hoger de grot te vinden.

Het verhaal van de geliefden gaat nu eens niet terug tot de middeleeuwen maar tot 1911, meer bepaald tijdens de koloniale oorlog van Italië met Libië. De jonge Antonio kwam enkele dagen met verlof naar huis. Daar trof hij zich met zijn geliefde Laurina. Doch toen hij zich weer in het leger moest aanmelden vluchtten de beiden naar het bos in deze grot, waar ze zich een 8-tal dagen schuilhielden. Ze konden er echter niet eeuwig blijven, maar Antonio was al als deserteur bestempeld door niet tijdig terug te keren, een gegeven waarop de doodstraf stond. Ze besloten dan om samengebonden met een sjaal van een hogere rots, in de buurt van de grot, af te springen. Volgens het ene verhaal overleefden de beide jongeren hun tragische beslissing niet, volgens andere zou Antonio het enige dagen overleefd hebben…..

Afgezien van het verhaal is dit toch een mooie wandeling, ook leuk voor kinderen. We hoeven niet helemaal terug te lopen en via een rondje belanden we uiteindelijk weer bij Torre di Palme.

Tijd om het dorpje zelf te bezoeken.

We ontmoeten nog enkele nieuwsgierigen zoals wij, maar in de zomer moet het hier zeer druk zijn, gezien het aantal parkings buiten het dorp en de meerdere aanwezige restaurants. Het plaatsje bevalt me, heel gezellig en de bewoners (ca 670) maken er iets bijzonders van, overal plantjes, gezellige hoekjes met lampjes, stoeltjes en tafeltjes…..

Beneden aan de kust leefden de Piceniers in de 6de eeuw v.Chr, nog lang voordat de Romeinen hier arriveerden. Palma noemden ze hun kustnederzetting. Na de Romeinse tijd vluchtten de bewoners op de heuvel, want beneden overvielen piraten constant hun dorp. Hierboven stond al een uitkijktoren en er kwamen ook monniken mee die er verschillende kerken bouwden, die allemaal nog mooi intact zijn gebleven en gelukkig niet al te sterk verbouwd zijn…Tegenwoordig is het een deelgemeente van Fermo.

Het archeologiemuseum pas in 2019 opgericht voor de Piceense vondsten, was jammer genoeg dicht, wat ook gold voor enkele kerken.

De San Giovanni kerk uit de 10de eeuw kon Elke onze Duitstalige blogster vorig jaar van binnen fotograferen.

Langs de gezellige steegjes belanden we bij de Sint Augustinus kerk uit de 14de-15de eeuw. De mis met een koor is net bezig, we kunnen dus niet naar binnen maar we vangen wel een glimp op van het bekende Vittore Crivelli polyptiek (veelluik) die in 1972 gestolen werd maar algauw terug gevonden, helaas ontbraken er 3 luiken. Men ziet er Jezus en Maria omringd door meerdere heiligen.

Aan het einde van het dorpje staan we opeens voor de Santa Maria a Mare kerkje, uit de 12 de en 13de eeuw met een klokkentoren gebouwd in de 14de eeuw. Van binnen blijkt het plafond helemaal met fresco’s te zijn versierd die aan Maria gewijd zijn, daterende uit 1911. Helemaal voorin zie je mooie fresco’s uit de 14de en 15de eeuw.

Langs de stadsmuur genieten we van de mooie panorama’s op de Adriatische Zee, die dankzij deze stralende zonnige dag uitzonderlijk zijn!!!!

Ik kan iedereen een dagje Torre di Palme en de wandeling naar de Grot der Geliefden aanraden en niet alleen tijdens Sint Valentijn !


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *