Ecco Le Marche

Jesi was in de dertiende eeuw een graafschap met 20 kasteelburchten onder zijn gezag (de Castelli di Jesi). Eén van de beschermheiligen was de heilige Floriaan die op 4 mei (zijn sterfdag) plechtig gevierd werd; bij deze gelegenheid ontmoetten de leiders van alle Castelli elkaar in de oude kerk van San Floriano en reikte men zijn pallium/palio (vaandel) uit aan de notabelen en de bestuurders van Jesi als teken van onderwerping . Er was natuurlijk ook altijd een processie met ridders tot de Piazza San Floriano, (het huidige Piazza Federico II) Op dat moment werden alle Castelli opgenoemd, in afnemende volgorde van belangrijkheid: de drager zwaaide met zijn Pallium en zwoer trouw en gehoorzaamheid aan de stad Jesi. Na de ceremonie was het tijd voor muziek, dansen , spelletjes en wedstrijden, kortom een groot feest en een welkome afwisseling in het eentonige leven van de middeleeuwers.

Tegenwoordig is het woord Palio synoniem voor een toernooi waarbij òf verschillende stadswijken tegen elkaar strijden (bijvoorbeeld de palio van Ascoli Piceno) òf verschilende gemeentes zoals in Jesi. Bij deze laatste zijn dat o.a. de ex-Castelli die Jesi. De belangrijkste wedstrijd tegenwoordig is het boogschieten voor de toekenning van de Palio (het vaandel). De winnende gemeente bewaart die dan gedurende één jaar om de palio het volgende jaar terug in het spel te brengen.


Het gebeuren begint op 4 mei en duurt enkele dagen. De stad Jesi verandert in een middeleeuwse stad met historische stoet, middeleeuwse krampjes, vuurspuwers en natuurlijk ook allerlei middeleeuwse tavernes met typische gerechten. Ik heb er zelf al 2 meegemaakt en er hing altijd een leuke sfeer !

Dit jaar lieten de organisatoren de Ente Palio San Floriano zich niet ontmoedigen en bedachten een originele digitale versie van hun Palio: de Palionline.

Men kan het programma downloaden en dagelijks dan via de social media Facebook, You Tube,Twitter de gebeurtenissen volgen:

4 mei start men om dan op 8, 9 en 10 mei verder te gaan. Filmpjes van de muziekband en de vaandeldragers zijn dan te bekijken. Voor de kinderen bedacht men knutselopdrachten zoals een eigen boog in elkaar steken.
Er worden recepten getoond van lasagna met konijn, omelet met kruizemunt en de zoete lekkernijen die men vroeger at.
Foto’s , lezingen, muziekoptredens, middeleeuwse dansen en theaterstukken, maken ook deel uit van het programma.
Het boogschieten zal tevens online gebeuren, hoe ? Dat zal de grote verassing zijn.

Hier de social media die men gebruiken kan::

FACEBOOK: Ente Palio San Floriano
YOUTUBE: Ente Palio San Floriano
TWITTER: @San_Floriano
INSTAGRAM: entepaliosanfloriano
TIKTOK: entepaliosanfloriano

Het zal natuurlijk nooit de sfeer van de echte Palio evenaren maar chapeau voor de organisatoren die zoiets origineels bedachten !0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *