Ecco Le Marche

Sinds dat we hier wonen zien we regelmatig mensen tijdens de verschillende seizoenen van alles plukken. Aanvankelijk dachten we dat ze telkens paddenstoelen plukten, doch dikwijls vulden ze hun manden met bloemen en/of bladeren.

Tegenwoordig weten we dat er bij elk seizoen een specifiek natuurproduct verzameld wordt; in april de wilde asperges, in de herfst paddenstoelen maar rond 23/24 juni gebeuren de meeste rituelen. Op 24 juni herdenkt men nl. de geboorte van de heilige Johannes de Doper. Denk maar aan ons artikel over de Sint-Jansolie en zelfs de notenwijn ontstaat rond deze datum. Maar vandaag vertellen we jullie over l’Acqua di San Giovanni, of het water van de heilige Johannes.

Bij zonsondergang van 23 op 24 juni

plukken vrouwen (liefst met nuchtere maag) een oneven aantal bloemen en kruiden ,

die ze dan in een kom (geen plastieken)

gevuld met water (liefst bronwater) leggen. Het water refereert duidelijk naar het doopritueel van de heilige Johannes de Doper.

Hier een lijst van de belangrijkste bloemen: Sint-Janskruid (Hypericum perforatum), Duizendblad (Achillea), Alsem (Artemisia), Wilde venkel (Foeniculum vulgare), Haver, Grote kroosvaren (Azolla filiculoides), Laurier, Melisse, Kerrieplant (Helicrysum italicum), Maagdenpalm (Vinca), Vlier, Balsemwormkruid (Tanacetum balsamita), Lavendel, Tijm, Rozemarijn, Roos, Goudsbloem (Calendula), Salie en Wijnruit (Ruta graveolens). Maar het kunnen ook andere bloemen zijn, belangrijk is dat ze medicinale eigenschappen hebben.

De kom laat je de hele nacht buiten staan , want aan de nacht van 23 op 24 juni geeft men in talrijke volkeren een magische betekenis. Denken we maar aan de midzomernacht feesten in Scandinavië….

’s Anderendaags wast men zich na het opstaan, zijn gezicht, ogen en lichaam met dit water.

Je bent dan voor een heel jaar beschermd want in de volksmond zegt men:

La guazza di San Giovanni guarisce tutti i malanni
(Het water van de heilige Johannes geneest alle zieken.)

Wij zouden zeggen: Baat het niet dan schaadt het niet !


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *