Ecco Le Marche

Niets leukers dan picknicken met een beetje brood, een beetje salami of kaas, salades, fruit, en wat wijn. Meer hoeft het niet te zijn.

In le Marche ontdekten we dat sommige restaurants picknickmanden aanbieden, die je vervolgens op het terrein van het restaurant of in de buurt ervan, kan consumeren.

Afgelopen zaterdag probeerden Elke (onze Duitse medeblogster) en haar man Otto de “Camporella Bag” uit van het restaurant “Lo Smeraldo” bij het meer van Cingoli (of Lago di Castreccioni), volgens hen echt de moeite ! Maar natuurlijk wilden ze eerst hun proviand verdienen en besloten te wandelen rond het meer van Castreccioni.

Ze parkeerden hun auto handig op de parkeerplaats van “Lo Smeraldo” boven de “Baia di Popeye”, het Popeye Strand waar overigens ook voldoende parkeermogelijkheden bestonden.

Ze kozen een wandeling uit het archief van de wandelgroep Cupra in Camminata maar pasten die ietwat aan: eerst omcirkelden ze de kaap van het schiereiland rond de ruïnes van Castello Castreccioni. Een hele mooie route met af en toe uitzicht op het meer.

Daarna volgden ze gedurende een paar kilometer de weinig gebruikte Strada Provinziale 2 richting Frontale in het zuidwesten. Het landschap wisselde af met gouden korenvelden en akkers met veevoer en groenbesmesting. Ze hoorden telkens het grappige, grinnikende geroep van kwartels, maar ze kregen deze schuwe vogels niet te zien.

Voor de Agriturismo Santa Maria del Gallo sloegen ze linksaf, om na ongeveer 500 meter opnieuw linksaf te gaan richting Moscosi.

In Moscosi verlieten ze de beschreven route, die rechtstreeks terug zou moeten leiden naar de Baia di Popeye. In plaats daarvan gingen ze rechtsaf om dichter bij het meer te komen en om via een onverharde weg terug te gaan langs het meer. Het brede net gemaaide pad leidde hen door prachtige bloemenvelden en weiden met af ​​en toe prachtig uitzicht op het meer.

Uiteindelijk belandden ze terug op straat bij restaurant “I Ponti” (dat ook bekend staat om zijn royale porties vlees en wild), staken de Moscosi-brug over en bereikten de Baia di Popeye.

Tijd voor de innerlijke mens: in het restaurant “Lo Smeraldo” verwachtten ze hen al omdat ze de picknicks vooraf hadden besteld en een beetje laat waren. Op een schaduwrijke bank met een prachtig uitzicht op het meer openden ze de mand: diverse salami plakjes, ham, coppa en kaas. Daarnaast gestoomde groene groenten (“erbe di campo ripassate” genoemd) en een enorme portie geurige, nog warme crescia (flatbread gemaakt van polentadeeg). Een fles gekoelde witte wijn van Verdicchio, water en een stuk abrikozencake voor iedereen. Borden, bestek en bekers waren inbegrepen, maar om het plastic te vermijden hadden ze hun eigen picknickbestek en borden meegenomen.

Na de wandeling van 13 km, het heerlijke eten en de wijn verheugde Elke zich op de komende siësta.

Het Lago di Castreccioni, ook wel Lago di Cingoli genoemd is een stuwmeer, dat tot de gemeente Cingoli behoort. Het ontstond in de jaren tachtig om het waterpeil van de Musone-rivier te regelen, de velden in het gebied te irrigeren en voor de drinkwatervoorziening. Rond het meer kwam een rijke flora en fauna, waaronder enkele vissoorten die in het meer hun thuis vonden.

In de zomer vormt het een geliefde bestemming voor diegenen die in de liever in een rustige omgeving zwemmen dan aan de drukke zee. Sommige kioskjes en restaurants bieden eten en drinken aan en verhuren waterfietsen zonder de kalme sfeer van het meer te verstoren.

Nog wat bijkomende informatie:

Hier kun je de route van de wandelgroep downloaden, die ze hebben gevolgd – behalve het laatste stuk.
Er zijn verdere wandelingen door de Cupra-wandelgroep (met routes en foto’s).
Hier is de link naar de google-maps kaart van het meer.
Hier is de link naar de Ristorante “Lo Smeraldo” – de picknickmand moet je minstens een dag van tevoren reserveren.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *