Ecco Le Marche

De eerste jaren dat ik hier woonde, bevond zich het VVV van Ancona in een kioskje midden in het centrum. Dat verdween snel en veranderde regelmatig van plaats, soms kon je als toerist zelfs nergens terecht…sinds enkele jaren haalde ik informatie over de havenstad in het VVV kantoor tegenover de haven, doch voor toeristen niet altijd even gemakkelijk te vinden. Gelukkig begreep de gemeente de noodzaak van een toeristisch infocentrum in het midden van de stad. Samen met de coöperatieve Agenzia Res, een agentschap van jongeren die zich inzet voor vorming, consult en projectvormingen, besloot ze om het historische kioskje op de Piazza Roma, waar men tot enkele maanden geleden nog kranten verkocht, om te bouwen tot VVV kantoor L’Edicola (=kiosk)

Op zaterdag 26 september was de inhuldiging ervan, waarbij men direct verschillende gratis rondleidingen organiseerde. Elke onze Duitstalige blogster en ik hadden ons ingeschreven voor de rondleiding in het Romeinse waterreservoir. We maakten nog enkele inhuldigingsspeeches mee,

voorzagen ons van de nodige folders en stadsplannen met een mooie tas erbij. Ze hadden zelfs voor de gelegenheid leuke postkaarten ontworpen.

Onze geleide tocht in de ondergrond startte aan de trappen achter
de fontein van Calamo. We gingen via een smalle en kleine doorgang naar binnen, langs een trap naar beneden waar de gids ons al opwachtte. Hij maakte deel uit van “Ancona Sotterranea (ondergronds)” die normaal de ondergrondse tours verzorgen.

Aan de ontdekte Romeinse reservoirs begrijpt men dat in Ancona reeds in de Oudheid er een grote behoefte aan water was. In 1400 groeide dit uit tot een volledig ondergronds watersysteem met een nieuwe aanpassing in 1800. Men vermoedt dat het water o.a. afkomstig was van de Monte Conero meer bepaald van een bron bij Sirolo, daar bepaalde tunnels precies dezelfde bouw hadden in Ancona als die bij de Monte Conero.

De Marchigiaanse vereniging van speleologie ontdekte en verkende zo een 4km lang tunnelstelsel en 15 putten en reservoirs. Het bleek geen sinecure te zijn, daar er geen tekeningen of plannen ervan overgebleven zijn. Het waterbeheer werd immers toevertrouwd en dit zelfs tot de jaren 30 van de vorige eeuw aan Fontanieri ( fonteinmannen) die het systeem uit hun hoofd kenden, en het zo mondeling overdroegen. Zij verwijderden de wortels van planten uit de plafonds, haalden kalkblokken weg en onderhielden het hele stelsel.

De speleologie club had het geluk om nog een 95-jarige man te kunnen interviewen die in zijn jonge jaren nog fontaniero was geweest en hen zo nog bepaalde tips kon geven.

De cisterne bleek in 2 gedeeld, voorzien van panelen met uitleg.

Dit waterreservoir bevoorraadde al in Grieks/Romeinse tijd de fontein van Calamo die in de middeleeuwen deel uitmaakte va de stadsmuur. In de 16 de eeuw werd deze vervangen door de fontein van de 13 canelle.

De gids vertelde het hele verhaal van het watersysteem en legde daarbij uit dat de ondergrondse Ancona rondleiding eindelijk ook in grotere cisternes en in een tunnel doorgaat. Men voorziet de bezoekers van laarzen en helmen, want dan gaat men door het water.

Wil je zo’n ondergronds bezoek meemaken? Kijk dan op de website wanneer rondleidingen voorzien zijn. Of kun je je richten aan de Edicola.

Het VVV op de Piazza Roma zal alle dagen geopend zijn, ook op zon- en feestdagen en zelfs in de winter van 10-13 uur en van 16.30-19.30. Ze zullen tevens tours met e-bikes verzorgen, lezingen organiseren en op het terrasje kan je dan op je gemak de folders e.d. raadplegen of online op de gratis WIFI. Wil je iets consumeren dan kan je via een app bij de bars in de buurt een consumptie bestellen.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *