Ecco Le Marche

Op 1 en 2 november november bestaat in katholieke landen de traditie om bloemen op het kerkhof te brengen bij de graven van de overledene familieleden en of vrienden. Dat gebeurt dus ook in Italië en in onze regio; de kerkhoven zien er dan nog meer verzorgd uit dan gewoonlijk. 2 jaar geleden schreven we er al over !

Op 4 november herdenkt men dan weer het einde van de eerste Wereldoorlog, in tegenstelling met België waar dit op 11 november plaatsvindt. In de meeste Italiaanse steden en /of dorpen vind je dan ook een Via of een Piazza IV Novembre.

Zo ontdekte ik vorig jaar toevallig in Monte San Vito naast het gemeente kerkhof een Parco delle Rimembranze of het Park der Herinneringen, dat in 2012 gerestaureerd werd.

Op het eerste zich viel het niet op, maar bij nadere inspectie merkte ik de keurig in rijen staande cipressen op, met aan elke voet een lampje en een marmeren steen met een gegraveerde naam.

Op de muur ernaast vermeldt de gedenktafel 99 namen van de militairen afkomstig uit Monte San Vito, gevallen in de eerste Wereldoorlog en één in de oorlog ervoor in Libië.

Als je een bepaalde naam zoekt, kan je via dit bord zoeken waar je verwant vermeld wordt. Dat kan ook via deze website. Een speciale plek en tevens een mooi gebaar van de gemeente t.a.v. zijn omgekomen bewoners.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *