Ecco Le Marche

Het was al een tijdje geleden dat we niet samen kookten met Mamma Graziella. Maar onze Engelstalige medeblogster Laura is weer terug in le Marche en er is bovendien een speciale gelegenheid: het is de verjaardag van Mamma Graziella!

Geen betere manier om het te vieren dan het bakken van de traditionele verjaardagstaart van Le Marche, de Pizza ‘Mbottita ! Toen Laura met mij en Elke over deze taart sprak, beschreef ze het als “de taart die elke Marchigiaan minstens één keer op zijn verjaardag heeft gehad”. Om te bewijzen dat ze niet liegt, doorbladerde ze al haar familie fotoalbums, en zie hier enkele (slechts enkele!) foto’s met haar verjaardagsherinneringen en zelfs met foto’s van verjaardagen van Mamma Graziella, waar de Marchigiaanse Pizza ‘mbottita nooit ontbrak !

Deze cake is eigenlijk een zeer weelderige versie van de zogenaamde Pizza Sbattuta – dat was gewoon de taart zonder vulling. Het heette sbattuta (geschud) omdat het ongeveer 10 minuten duurde om alle ingrediënten door elkaar te roeren. Vroeger was deze taart al iets heel bijzonders: weinig gezinnen konden het zich veroorloven om een taart te bakken (of zelfs te versieren met slagroom) voor een verjaardag!

Dit is de tweede verjaardag van mama Graziella – met de pizza sbattuta

Laura vroeg haar moeder (Mamma Graziella) om enkele van haar herinneringen met haar te delen, en ze herinnerde zich dat in haar kindertijd slagroom iets heel exclusiefs en duurs was! Je kon het niet vinden in de gewone winkel, maar je moest het van tevoren bestellen bij de melkboer. Niet voor te stellen nu, iedere supermarkt verkoopt het tegenwoordig.

Toen betere tijden aanbraken, werd de taart alsmaar luxer en kreeg het de naam ‘mbottita, wat ‘gevuld’ betekent … waarmee ? In Laura’s familie vullen ze het meestal met twee puddingsoorten (vanille en chocolade), om de taart daarna te bedekken met slagroom. Om het nog lekkerder te maken voegen ze koffie en Alchermes likeur toe (weet je het nog? We hadden het over deze bijzondere likeur voor het perziken recept).

Oké, laten we beginnen … op naar het recept!

Ingrediënten voor de taart

  • 4 eieren
  • 150 gr suiker
  • 250 gr bloem
  • bakpoeder

Roer alle ingrediënten door elkaar en bak de taart ongeveer 40 minuten op 180 ° (statische oven).

Ingrediënten voor de vla

  • 8 eidooiers
  • 8 glazen melk
  • 8 eetlepels suiker
  • 8 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels cacaopoeder

voor de vanillepudding gebruik je de helft van de ingrediënten: breek in een kom 4 eieren, gebruik 4 eidooiers en voeg de suiker toe, meng dit een paar minuten. Doe de melk erbij, meng alles en doe de bloem er voorzichtig bij. Laat het minstens 10 minuten koken en laat het daarna een paar minuten afkoelen. Snijd de taart in drie stukken, giet koffie op het eerste “stuk” en leg pudding erop. De chocoladepudding bereid je op dezelfde manier voor, maar doe er dan de cacaopoeder erbij. Giet wat Alchermes likeur over de tweede laag van de taart, voeg de chocoladepudding toe en bedek met de laatste laag. Klop de slagroom op en bedek de hele taart. Nu kun je zoveel versieren als je wilt!

In onze video zie je hoe Mamma Graziella deze taart bereidt!

De taart komt misschien van een heel oud traditioneel recept, maar tradities veranderen niet gauw …

Het echte verjaardagsgenot is om het deeg van de lepel of met je vingers af te likken !


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *