Ecco Le Marche

” Wie smijt er zomaar papier en kranten op de grond ?” In de verte zag ik paperassen her en der verspreid op straat liggen. 3 jaar geleden bezochten Erik en ik de gezellige badplaats Pesaro ter ere van Rossini’s jaar (150 jaar overlijden van de wereldberoemde componist).

Mijn verontwaardiging maakte plaats voor verbazing; er liepen mensen over het papier, maar toch bleven ze als het ware geplakt op het wegdek.

Nieuwsgierig naderden we de hoop, het bleken versteende kranten, affiches, formulieren ingemetseld in het plaveisel: een krant uit 1938 uitgegeven op de dag van de rassenwetgeving, documenten om Joodse mensen naar de werkkampen op te roepen en wat ze mee mochten nemen, aanvragen aan de gemeenten om het juiste aantal Joodse bewoners door te geven….

Iets verder zag ik het bekende gezicht van Anne Frank en fragmenten uit haar dagboek.

Een versteend blad gaf dan uiteindelijk de verklaring: 70 jaar na de verschijning van de rassenwetten in Italië, besloot de Kunstschool Mengaroni in Pesaro met haar leerlingen een herdenkingsmonument te creëren. Ze doopten het Fogli Fossili of de Fossielen Blaadjes. Hiermee wilden ze tevens dat die afschuwelijke wetten, formulieren e.d. veelvuldig door de voetgangers met de voeten werden betreden .

Geen betere manier om de Giorno della Memoria (de Herdenkingsdag van de Holocaust ) te herdenken, die de Verenigde Naties instelde op 27 januari 2005: men memoreerde nl. 60 jaar bevrijding van Auschwitz door het Russische Leger. Italië legde dat al officieel vast in een wet van 2000. Vanaf dan organiseert men in een normaal jaar allerlei activiteiten doorheen het land ook in scholen om een dergelijke misdaad tegen de mensheid nooit meer te vergeten.

Niet toevallig metselde men dit monument op de hoek van de Piazza del Popolo en Via Rossini; hier woonden ooit einde 18 de eeuw meer dan 500 Joodse inwoners. Een getto bestond er al vanaf de 17de eeuw.

Het enige Joodse gebouw dat de tand des tijds overleefde, is de synagoge aan de Via delle Scuole 23 uit de 16 de eeuw (met verbouwingen in de 18 de en 19 de eeuw ).

Men kan het religieuze gebouw gratis bezoeken elke 3de zondag van de maand van oktober tot/met mei 10-13 uur. In de maanden juni t/m september opent men de deuren elke donderdag tussen 17-20 uur.
Op verzoek zijn er andere bezoeksdagen mogelijk : 0039-0721 387541

Vergeet dus niet bij een bezoek aan Pesaro naar de grond te kijken !0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *