Ecco Le Marche

We vertellen je altijd hoe kostbaar de kunst- en ambachtstraditie in onze regio is, maar als je het niet persoonlijk ervaart, dan is het toch minder te bevatten. Een workshop of een bezoek aan een bottega blijft dan ook een aanrader. Dat laatste overkwam Laura en mij toen we door de steegjes van Cagli liepen, op zoek naar ons Valentijnsverhaal. We hadden niet gepland om langs de schilderachtige werkplaats van Linda te gaan, en uiteindelijk verlieten we het atelier na meer dan 2 uur !

Linda Zepponi is een zeer getalenteerde majolica-artieste met een speciale achtergrond. Je vindt het terug in haar kunstwerken, ook al ben je zelf geen ambachtsvrouw (inderdaad, we konden zien dat we met een echte getalenteerde kunstenaar spraken, ook al wisten we nauwelijks waar de term majolica voor stond).

Maar starten we vanaf het begin ! Majolica is met tin geglazuurd aardewerk. Linda zorgt voor het glazuur in haar atelier en het aardewerk produceren andere zeer getalenteerde ambachtslieden. De aardewerken objecten zijn bedekt met glazuur, dat eerst door onderdompeling wordt aangebracht en waarop vervolgens de kleuren worden aangebracht. De kleuren, die meestal afkomstig zijn van metaaloxiden, zijn erg stoffig en bijna aards, en drogen inderdaad vrij snel op. Het volstaat om een natte borstel te gebruiken om de kleuren weer gereed te hebben. De kleur kan afkomstig zijn van kobalt (voor blauw), koper (voor groen), mangaan (voor donkerbruin) enzovoort.

Er bestaat zelfs een specifieke kleur in het gebied van Cagli, nl. de mezza tinta. Dat is wat er overblijft van de “waterbak” na het schoonmaken van de borstels , een mengeling van kleuren dus.

Nadat de kleur op het aardewerk opgedroogd is, kan men heel dunne decoraties vormen, niet echt door ze op de achtergrond te tekenen, maar door het oppervlak te bekrassen met een specifiek gereedschap (aangezien de kleur nog steeds erg stoffig is, verwijder je het heel gemakkelijk). Tevreden met het werk ? Dan is het tijd voor de oven! Linda heeft een kleine in haar werkplaats, maar thuis een grotere.

Haar majolica bezit een sterke historische traditie afkomstig uit de geschiedenis van Casteldurante ( het huidige Urbania, niet ver van Urbino, in het Montefeltro-gebied). De specifieke tekening is heel klassiek: een witte achtergrond en fijne lijnen.

Het produceren van deze klassieke majolica kan aangewend worden op vazen, kroonluchters, schalen en nog veel meer. Maar Linda’s creativiteit stopt hier niet.

Haar oorspronkelijke opleiding bestond uit metaalbewerking zoals koper , goud smeden en meer; ze ging over tot het artistiek decoreren van keramiek zonder het monteren van edelstenen op te geven. Uiteindelijk werd ze werd toegelaten tot zeer exclusieve kunstnijverheids-cursussen. Voortdurend verbeterde ze haar kunst door te leren en zich te ontplooien tijdens lokale workshops met behulp van andere ervaren ambachtslieden.

Ze opende haar eigen werkplaats op nog jonge leeftijd, waarbij ze tevens besefte dat ze, buiten de klassieke majolica, ook iets nieuws wilde proberen. Alhoewel, dat benadrukte ze, die altijd haar eerste liefde zou blijven.
I.p.v. het traditionele wit als achterfgrond startte ze met een meer beige kleur.

Zo ontstond uiteindelijk haar eigen kleur: het Linda blauw, haar persoonlijke handtekening.

Maar kunst houdt nooit op! Tijdens de pandemie bedacht Linda nog iets nieuws: ze gebruikte een nieuw levendig rood om zeer moderne majolica te maken met de afbeelding van mooie sterke vrouwen. Steeds met een zichtbare verwijzing naar de lokale traditie ( bijvoorbeeld de typische flora die de vrouwenfiguren omringen is afkomstig uit haar omgeving)

Sinds ze naar het centrum van Cagli verhuisde (haar atelier bevindt zich recht tegenover het theater), vormen haar etalages een poort naar een magische wereld. Ze organiseert privéworkshops voor elke nieuwsgierige persoon. … je hoeft echt geen kunstenaar te zijn om je eigen kleine majolica mee naar huis te nemen.

De toegevoegde waarde van Linda’s majolica ? Haar bereidheid om samen te werken met lokale ambachtslieden en mensen. Ze organiseert en neemt deel aan vele workshops, activiteiten en evenementen waarin ze de majolica perfect verbindt met andere materialen (zoals hout, textiel en andere natuurlijke materialen), maar ook met eten en drinken, kleine beurzen, verjaardagsfesten van kinderen en nog veel, veel meer.

Interesse of nieuwsgierig geworden ? Bezoek haar prachtige winkel en haar atelier in Cagli, of haar website en Instagram-profiel. Kijk ook eens in haar e-shop ! Waarom niet haar majolica-startpakket kopen en je eigen object versieren ?

Ze werkt ook met Marchecraft , de vereniging van meerdere ambachtslieden die we in eerdere artikelen vermeldden !


2 reacties

Hilde Vermeulen · 22 februari 2021 op 18:59

Moet prachtig winkeltje zijn geweest. Zalig.

    isabelle · 25 februari 2021 op 16:28

    Dag Hilde, inderdaad beslist de moeite om eens te bezoeken als je in Cagli bent !Groetjes van het Eccole Marche team Isabelle, Laura en Elke

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *