Ecco Le Marche

Wie Kopenhagen zegt, denkt meteen aan de wereldberoemde Kleine Zeemeermin. Maar wisten jullie dat ook in le Marche zo’n mooi standbeeld in een haven prijkt ?

Hiervoor moet je in de badplaats Senigallia zijn.

De bronzen Penelope wacht al sinds 2004 op terugkerende vissers, emigranten en al diegenen die hun thuisland verlieten. Half verzonken in de rots en omringd door honderden hangsloten, symbool van de eeuwige liefde.

De Italiaanse kunstenaar Gianni Guerra kuierde eens met zijn vrouw Elly langs de kade in Senigallia. In de verte zagen ze een schip de haven verlaten….in tegenstelling tot vele andere bad- en vissersplaatsen stond hier geen enkel monument voor de achterblijvers. Hij dacht meteen aan zijn beeld Penelope die in Val di Fassa (Dolomieten) stond. Eigenlijk paste zij veel beter hier. Penelope symboliseerde immers de trouwe partner die jarenlang op haar echtgenoot Odysseus wachtte. Voor altijd vereeuwigd door Homerus in zijn epos Odysseus.

In juli 2004 was het zover, Penelope mocht nu over de Adriatische zee staren, Gianni Guerra hing bij de inhuldiging een hangslot aan de ketting en gooide de sleutel in het zeewater….met de tijd deden honderden mensen dit gebaar na. De liefde zou pas overgaan mocht de sleutel teruggevonden worden.

Dit gebruik om hangsloten op te hangen aan bruggen e.d. werd helemaal een hype nadat de Italiaanse schrijver Federico Moccia zijn hoofdpersonen ook een hangslot liet vastmaken aan de Ponte Milvio te Rome…in zijn boek en film Ho voglia di te . Al gauw waaide dit fenomeen over heel de wereld; zelfs in Moskou zagen we bruggen met hangsloten…

Overigens zouden de studenten van de Militaire School Scuola di Sanità in Costa San Giorgio te Firenze in de jaren 50 daarmee begonnen zijn. Als ze afzwaaiden, hingen ze hun hangslot van hun kastje aan de Ponte Vecchio in Firenze. Tegenwoordig is men er minder gelukkig over, sommige bruggen dreigen onder het gewicht beschadigd te geraken en ecologisch zijn al die weggeworpen sleutels ook niet.

Maar men kan nog altijd, ook zonder hangsloten op te hangen, genieten van het mooie bronzen beeldje ! Tik Porto Senigallia Penelope in Google Maps en je wandelt er zo naar toe.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *