Ecco Le Marche

Als kind hadden wij geen auto, dus reisden we steevast met het openbaar vervoer. Naar onze Italiaanse en Belgische familie namen we dan ook bijna altijd de trein. Sporen doe ik dus al héél lang !

Tegenwoordig wordt duurzaam reizen gelukkig gepromoot en hierbij spelen de spoorwegen een belangrijke rol. De regio Le Marche en allerlei verenigingen proberen de talrijke afgeschafte spoorlijntjes terug actief te maken, zo ook de Subappennina Italica. Ooit reisde men per trein van Urbino naar Fabriano en kon men overstappen naar Rome. In 1987 bestond nog uitsluitend het deel Pergola-Fabriano om dan in 2013 vanwege een aardverschuiving de lijn helemaal op te heffen.

Tot onze grote verbazing kondigde men deze lente de heropening van het traject Fabriano- Pergola voor de herfst aan, weliswaar louter voor het toerisme, maar een begin was gemaakt. Een diesellocomotief uit de jaren 60 zou 4 historische rijtuigen uit de 30-er jaren voortrekken, ook wel terrazzini genoemd vanwege de balkonnetjes waarop men tijdens het rijden buiten kon staan. Alsook voorzien een speciaal rijtuig voor fietsen, want men kon onderweg in het stationnetje Belissario Solfare uitstappen om via een traject naar Pergola te fietsen. We waren dus heel benieuwd !

Men liet er geen gras over groeien, in juni verliep een inspectie over het hele parcours, van de rails tot de bruggen, de tunnels, de overgangen en de stationsgebouwen. Juli en zelfs augustus gebruikte men om alles terug pico bello te maken; Het Fonds van de Italiaanse Spoorwegen hielp met het financiële gedeelte.

Er moest toch nog veel gebeuren: onkruid verwijderen, sporen vrij maken, schilderen van stations enz… geen sinecure want de eerste rit plande men reeds voor zondag 26 september. Toch lukte het perfect om de deadline te halen, een dikke proficiat aan alle organisatoren en helpers !

In totaal plande men 3 ritten, 26/9, 3/10 en 24/10, vertrekkende vanuit Ancona, om tegen een snelheid van 30 km/uur en via enkele tussenstations te stoppen in Pergola. Het inschrijven en het verkrijgen van info daarentegen verliep nogal chaotisch en ingewikkeld…aanvankelijk wist niemand waar men kon reserveren, hoeveel het kostte e.d. Om een lang verhaal kort te maken, wij besloten om praktische redenen af te zien van de treinrit zelf, maar wij zouden wel op de stations gaan staan en onderweg de trein proberen te volgen, te filmen en te fotograferen.

Laura kon helaas niet mee komen, want zij was verantwoordelijk voor de dispatching van de gidsen bij de zwavelmijn in Sassoferrato, 1 van de haltes die de trein zou aandoen.

Dus vertrokken Elke, Ursel onze trouwe lezeres, en ik de eerste zondag van oktober naar het station van Fabriano. De trein was reeds uit Ancona op weg naar dit station. De vorige zondag, gewijd aan de notabelen en alle officiële inwijdingen, veroorzaakte aanzienlijke vertragingen. Deze keer niet. De trein wachtte al op het fluitsignaal om richting Sassoferrato te rijden. Het perron vol met treinspotters die natuurlijk alles wilden vereeuwigen ! Maar gelukkig hadden we nog genoeg tijd om te fotograferen en te filmen ! De zomerse temperaturen van 28 graden maakte deze dag compleet!!! De stemming van de passagiers aan boord was dan ook opperbest.

Tijd om naar de volgende halte te rijden, Sassoferrato-Arcevia. Onderweg konden we de trein helaas niet volgen, want de weg langs de spoorbaan bleek afgesloten. Maar nu waren we ruimschoots op tijd ! Een bus zou de passagiers die zich hiervoor ingeschreven hadden, naar de zwavelmijnsite vervoeren in Cabernardi.

Verder richting Pergola. Nu kregen we de gelegenheid om onderweg wat te fotograferen !

Op tijd bereikten we het station van Pergola, waar enkele bussen de passagiers naar het museum van de vergulden bronzen Romeinse standbeelden zouden transporteren.

De aankomst bleek een heel feestelijk gebeuren, men zwaaide met Italiaanse vlaggen…zo zullen de allereerste treinen ook ooit verwelkomd zijn geweest….

De trein zou pas vanavond terugrijden en hier de hele namiddag blijven staan. Het ideale moment om een kijkje te nemen van binnen in.

Die houten banken brachten me meteen terug naar mijn kindertijd ! We hadden weliswaar de treinrit zelf gemist , maar we slaagden er toch in om mooie opnames te maken voor onze Marcheblog.

Ook kregen we de toestemming van Viaggiatori del Mondo (wereldreizigers) hun video te delen van de opnames die ze aan boord van de treinrit maakten ! Veel kijkplezier.

De volgende en voorlopig laatste rit gaat door op zondag 24/10, de plaatsen zijn reeds allemaal bezet. Maar wie weet zeggen er op het laatste ogenblik nog mensen af. Hier de site waar men kan reserveren. Of rij gewoon zoals wij naar de verschillende stations.

Een mooi initiatief om het Europees Jaar van de Spoorwegen te vieren, we hopen dan ook dat de beloftes om volgend jaar deze spoorlijn niet louter te gebruiken voor toeristisch verkeer, maar ook terug op te starten voor gewoon pendelverkeer gehouden wordt. Bovendien wenst de regio de verbinding Ancona- Orte -Roma volledig 2 sporig af te maken en zich in te zetten voor de HST Bologna- Lecce. Wie weet zullen er opnieuw ook in de toekomst treinen van Urbino naar Fano rijden ?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *