Ecco Le Marche

Zilveren harten, houten krukken in allerlei afmetingen, mensen die bijna verongelukken….al die ex-voto’s…’t is bijna een jeugdsentiment toen ik als kind met mijn ouders naar de Piemontese bedevaartsoord Oropa ging, hoog in de Alpen.

Maar ik bevind me helemaal niet in Piemonte maar in le Marche meer precies in de bedevaartskerk La Madonna della Rosa net buiten Ostra. Jaren geleden belandde ik in deze kerk met de wandelgroep uit Cupramontana. De talrijke geschenken vanwege een uitgekomen belofte, intrigeerden me toen al, dus besloten mijn man en ik op zoek te gaan naar deze plek. Niet gemakkelijk gezien mijn slechte orienterignsvermogen, maar gelukkig bestaat tegenwoordig Googlemaps.

We parkeerden aan de buitenkant van Ostra en volgden te voet de bordjes naar de Madonna della Rosa. Het neo- classicistische gebouw dateert uit de 18 de eeuw met inzegening in september 1755. Tot 1668 stond hier een bron, een kapelletje met een afbeelding van een madonna met kind en een roos. Dagelijks brachten de mensen bloemen bij het kapelletje.
In 1666 legde een onbekend iemand een witte lelie die maandenlang niet verwelkte. Op een dag van hetzelfde jaar ging er een jong meisje Anna bidden voor haar doodzieke moeder Maria Catarina. Na het bidden nam ze wat water mee van de bron en gaf dit haar moeder te drinken. Meteen was de moeder genezen. Dit nieuwtje verspreidde zich als een lopend vuurtje , waardoor er nu veel mensen kwamen bidden. Diegene wiens wens vervuld werd, schonk daarna een ex voto of votief geschenk aan de Madonna. Geldelijke giften kwamen er ook, zodat men in 1668 de kapel tot kerkje vergrootte. Achter het altaar zorgde men voor een put dat water leverde uit de bron, die zelfs bij extreme droogte nooit opdroogde.

Er zouden zeker nog 139 opgetekende wonderen geschieden, of door het bidden of door het bronwater of zelfs door de olie van het olielampje onder de afbeelding. Hierdoor werden Maria en het kindje Jezus in 1726 gekroond en 4 jaar later kregen ze zelfs12 sterren boven hun hoofd geschilderd. La Madonna della Rosa kerk verkreeg tevens de titel santuario of bedvaartskerk.
Maar het aantal gelovigen bleef maar groeien , alsook het aantal ex-voto’s en in 1755 wijdde men uiteindelijk de nieuwe uibreiding in van het kerkgebouw.

Het oorspronkelijke kapelletje werd nu helemaal geintegreerd in de nieuwe kerk met een koepel vol fresco’s en een gouden lijst rond de miraculeuze afbeelding.

In 1721 kwam er een klein orgel, in 1782 een tweede erbij.

In 1885 bouwde men de klokkentoren.

Ook de facade kreeg toen zijn nieuw uiterlijk, met een gebeeldhouwde madonna .

In 1953 wenste men de toegang tot het wonderwater te vergemakkelijken en er kwam een fonteintje achterin de kerk. Achter het altaar bleef onder een deksel de oorspronkelijke put bestaan.

Alleen al om alle ex-voto’s te bekijken zou men er een hele dag door kunnen brengen ! Zelfs indien men niet gelovig is, kan men een bezoek aan Ostra combineren met deze kerk.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *