Ecco Le Marche

Naar Laura’s familietraditie bezochten ze dit jaar opnieuw een presepe (kerststal ). Ze zag er al heel veel gedurende haar leven: grote, kleine, verzamelingen, gemechaniseerd, nagespeeld… maar deze versloeg ze allemaal; nl. de tentoonstelling van ambachtelijke kerststallen, samengesteld door Andrea Pistolesi, door de vereniging “Amici del Presepe” in Monte San Giusto. Deze 200 vierkante mete grote kerststallen-toonstelling vindt plaats in het museumcomplex van Palazzo Bonafede .

In het dorp Monte San Giusto blijkt de traditie van de kerststal door de eeuwen heen diep geworteld: het was al wijdverspreid aan het einde van de 18e eeuw door de franciscanen in de kerk van Santa Maria della Purità. De beelden die bij die kerststal hoorden, werden slechts gedeeltelijk teruggevonden: ze bestonden uit de typische felgekleurde gipsen figuren uit Le Marche, bekend om hun schoonheid waardoor ze talrijke pelgrims uit naburige dorpen aantrokken.

Terug naar het heden! De curator en meester Andrea Pistolesi begon met het maken van kerststallen vanaf zijn achtste en bezit tegenwoordig een enorme collectie hoogwaardige beelden, uit heel Italië en daarbuiten. Hij is echter niet de enige! Hij heeft drie deskundige medewerkers, zoals Cesare Ciccalè, Gilberto Pistolesi, Stefano Renzi die verantwoordelijk zijn voor de technische voorbereiding van de lichten en bewegingen. Bovendien zorgt een vrouw uit Catania (Sicilie) voor het maken van het fruit en groenten met behulp van was.

Bij de ingang stond er een speciaal mechanisme voor de gulle bezoekers.

Bekijk de video die Laura monteerde, maar als je het in het echt kan zien, van harte aanbevolen !


De collectie omvat talrijke verschillende grote en kleine artistieke kerststallen. De eerste in de gang beeldt zeer gedetaillerd scènes uit , betreffende het boerenleven in Le Marche, tussen 1950 en 1960.

Laura zag veel gemechaniseerde kerststallen maar nog nooit scènes die zich ’s avonds of ’s nachts afspelen: een man die zich in zijn lakens oprolt, of Maria die haar kindje Jezus kust, of zelfs maar een echt tv-scherm met echte tv-programma’s uit de jaren 60! Laura wist niet waar eerst kijken…zoveel details en waarschijnlijk miste ze er nog…

Ernaast volgde de kerststal uit 2016 van meer dan tien meter lang en met meer dan dertig bewegingen. In de laatste ruimte stonden verschillende grote en kleine kerststallen, zelfs afkomstig uit Matera.

Maar als je denkt dat je dan alles gezien hebt, blijkt er buiten ook nog een mooie kerstkribbe: op Piazza Aldo Moro in Monte San Giusto stond naast de lichtjes en de klassieke kerstboom een monumentale kerststal met de “Fontanini”-beelden uit de klassieke kerstfilm Home Alone.

En alsof zoveel kerststallen nog niet genoeg zijn, kun je in Corridonia nog een tentoonstelling van Andrea Pistolesi bezoeken. Hier, in het prachtige gebouw in Liberty-stijl, komen de kerststallen overal vandaan: Napels, Zuid-Italië en zelfs Spanje!

De tentoonstelling in Monte San Giusto is elke dag open tot 8 januari 2023 (10-13 en 15.30-19.30 uur) en daarna in het weekend tot 29 januari 2023. Het is ook mogelijk om het het hele jaar door te bezoeken op aanvraag (telefoon +39 3207092549)

In Corridonia is de tentoonstelling open tot 8 januari, op zaterdag en zondag van 10 tot 12.30 uur en van 15.30 tot 19.30 uur en op weekdagen van 15.30 tot 19.30 uur


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *